Prometni kolaps u Mostaru: U koloni se čekalo sat vremena

Mostar, prometni kolaps

...a razlog tome je što je Šantićeva korištena kao alternativni put radi asfaltiranja dionice kod hotela Ero, jer je postavljanje kolektora i pročistača otpadnih voda već odavno u potpunosti završeno, no, na asfaltiranje se čekalo dok se makadam utaba. Zajedno sa ostalim vozačima, sat vremena čekala je i potpisnica ovih redova, pokušavajući se probiti iz mostarskog prometnog kolapsa. Asfaltiranje je krenulo u jutarnjim satima, a s njim i prometne gužve koje su dovele do kolapsa.

Nezadovoljstvo građana

Slično stanje kao i u Šantićevoj ulici, radi opsežnih radova kod Ere, jučer je vladalo i na dionici od Španjolskog trga prema raskrsnici kod hotela Ero. Cijela dionica pored zgrade FBiH i Pošte, praktički je tijekom jučerašnjeg dana bila zakrčena velikim brojem automobila.

Nesnosne prometne gužve uzrokovale su nervozu kod vozača što je dalje prouzročilo psovke na ulicama Mostara, kao i trubljenje sirenom, a u gužvi se ostajalo čak i do sat vremena.

Jedan, od mnogobrojnih vozača, koji su se zatekli u Šantićevoj ulici, kazao nam je kako je ovakva situacija neprihvatljiva, posebice što se radi dugog čekanja u koloni uvelike zakasni na određenu destinaciju, što je i ovdje bio slučaj, jer je naš sugovornik krenuo po suprugu s posla, koja ga je čekala.

"Ovo nije moguće, u gradu vlada kaos, shvaćam da se radovi moraju odvijati, ali kako će se radovi odvijati u špici dana, kada je na tisuće vozila u prometu, ne bi ovakav problem da se u drugom dijelu dana vrše radovi. Stanje je očajno, ovo jednostavno nije prihvatljivo. Zapeo sam u koloni, svi smo zapeli, ne možemo naprijed, a ni nazad, a drugog pravca nema. Totalni nered je na ulicama, a nema ni policijskih djelatnika da reguliraju promet, što bi barem, olakšalo prometovanje, a ovako smo prepušteni sebi bez da išta znamo, kuda da idemo i koje pravce da koristimo", kazao je naš sugovornik.

Iz Gradske uprave, netom prije opsežnih radova, zamole se građani za strpljenje, ali, kako je naveo naš sugovornik, građani ne mogu biti strpljivi iz razloga što kada se u Mostaru kopa, kopa se cijeli grad odjednom, tako da vozila nemaju kuda.

"Ovdje, prije svega, nema i nije bilo reda nikakvog, da se počne raditi dio po dio, a ne ovim sistemom kojim je cijeli grad u kaosu i mi, građani ispaštamo radi toga", naveo je.

Radovi

Kako je i ranije najavljeno iz Gradske uprave, u dijelu ulice između raskrižja s Ulicom Stjepana Radića i raskrižja s Ulicom kralja Zvonimira, promet je u potpunosti obustavljen do završetka radova na ovoj dionici, što dodatno uzrokuje prometne čepove na mostarskim gradskim ulicama.

Također, u dijelu ulice između "Zgrade stare kirurgije" i raskrižja s Ulicom Stjepana Radića, nakon završetka asfaltiranja koje je u tijeku, vraća se uobičajeni režim prometovanja i postavlja se kružni tok.

Podsjetimo, montirani kružni tokovi koji su u Mostaru postavljeni kod Španjolskog trga i parka Nobelovaca, uvelike su pomogli pri regulaciji prometa te su, očigledno, idealno rješenje za Mostar. S tim u vezi, u tijeku je i izgradnja kružnog toka na sjevernom ulazu u grad Mostar, koji će voditi do mosta Avenija - Sutina, a koji će, posebice što je na dijelu ulaza, odnosno izlaza iz grada, pomoći pri bržem protoku prometa.

Piše: Sanda Peco, [email protected]