Projekt energetske učinkovitosti u Gimnaziji Mostar

Ljubo Bešlić 5. Dani filma Mostar
...Programom za okoliš i klimatske promjene danas su na prigodnoj svečanosti obilježili zajednički pilot projekt iz oblasti energetske učinkovitosti - obnovu Gimnazije Mostar .

Vrijednost projekta je 425 000 maraka, od čega je Grad izdvojio 225 000 KM, a financirali su ga USAID, UNDP i Grad Mostar. U sklopu projekta zamijenjeni su prozori, izvršena je rekonstrukcija sustava za distribuciju grijanja, koji će omogućiti kontrolu grijanja po zonama, a instaliran je i sustav daljinskog registriranja potrošnje energije.

Direktor Misije USAID-a/BiH David J. Barth, naglasio je kako je bh. energetski sektor izuzetno neučinkovit i da košta Bosnu i Hercegovinu 20 posto bruto nacionalnog dohotka, dodavši kako se sa malim investicijama mogu uštedjeti ogromne svote novca.

Gradonačelnik Bešlić je naglasio kako je realizacija ovog projekta od velikog interesa za Gimnaziju, ali i za Grad Mostar, koji izdvaja iz svog proračuna materijalne troškove za školu, dodavši da je ovo početak u politici Grada Mostara za uštedom energije.

"Cilj nam je u bliskoj budućnosti ostvariti izravne energetske i financijske uštede, smanjiti štetan utjecaj na okoliš, provoditi proaktivnu energetsku politiku i podizati razinu svijesti i odgovornosti svih naših građana u procesu globalnog zatopljenja i klimatskih promjena"-kazao je gradonačelnik Bešlić.(Dnevnik.ba)