FOTO  Pogled na osunčani Mostar sa brda Hum

brdo hum

... Mostara sa brda Hum. 

Brdo Hum jedno je od nižih brda koja okružuju Mostarsku kotlinu, u kojoj se smjestio grad Mostar (60-80 m n.v.). Kao i sam grad Mostar, brdo Hum nalazi se na prijelaznom području iz niskoga hercegovačkog krša u visokoplaninsko područje, u kraju gdje je i stari trgovački put iz zaleđa prelazio Neretvu i nastavljao se prema moru.

U širem smislu, brdo Hum krajnja je uzvisina (prema istoku) jugoistočnog izdanka masiva Čabulje.

Zbog svoje pozicije brdo Hum dominira središnjim dijelom Mostara, a s njega se pruža odličan pogled na grad i staro gradsko jezgro pod samim brdom.

Na brdu se nalazi golem križ ("Milenijski križ"), visok 33 metra, najveći u BiH, izgrađen kao simbol jubileja 2000 godina kršćanstva. Visina od 33 metara predstavlja broj godina koliko je Isus imao u trenutku raspeća. Križ je vidljiv iz svakog dijela grada Mostara, kao i iz južnih predgrađa. Tradicionalno,

Veliki petak - Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti (Slavi se u petak prije Uskrsa. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti), tisuće hodočasnika obilježavaju hodočašćem Križnog puta na brdo Hum.

Uz pristupnu cestu prema vrhu mogu se vidjeti ostaci bunkera iz Drugog svjetskog rata.

Brdo Hum je kao nekadašnja crta razgraničenja u ratovima 1990-ih, uz Podveležje, bilo jedno od najopasnijih miniranih područja u okolici Mostara, posebice jer je jedno od mjesta odlazaka ljudi u prirodu.

Više fotografija pogledajte OVDJE.