Podrum Županijskog suda u Mostaru poplavljen, a prozori truli

sud mostar
... svih elektroinstalacija i kompjuterske mreže u potkrovlju zgrade Županijskog suda Mostar, nema novca za izmjenu prozora na ovom objektu, starih 125 godina, piše Dnevni avaz.

Usto, postoji stalna opasnost za uništenje arhivske građe, i to zbog prodora oborinskih voda iz dvorišta „HP Mostar" u podrumske prostorije Suda, gdje je, pak, smješten arhiv ove pravosudne institucije, izgrađene 1892. godine.

- To bi moglo imati nesagledive posljedice - ocijenila je predsjednica Suda Jasmina Rajković u izvješću za 2016. godinu, u kojem je navela da su zbog tih problema prisiljeni tražiti dodatna sredstva, i to iz budžetskih rezervi od Županijske vlade.

Rajković je i kadrovsku situaciju u Sudu ocijenila nepovoljnom. Nedvojbeno je da se Sud, navela je ona, prema stanju neriješenih predmeta i sadašnjem broju sudaca, njih 18, mora i treba kadrovski ojačati u sljedećoj godini, i to s još najmanje dvoje rezervnih suce, a čiji je broj već utvrdio VSTVBiH, kao i s dvoje novih sudačkih stručnih suradnika.

- Na kraju 2016. godine u Sudu je ostalo više od 10.000 neriješenih predmeta, a prisutan je stalni veliki priliv spisa te je sasvim evidentno da je angažiranje rezervnih sudaca i prijem novih stručnih saradnika jedino ispravno rješenje - navela je Rajković.

Također, dodala je da će pitanje popune radnih mjesta ostati upitno zbog činjenice da je Vlada HNŽ zadržala moratorij na zapošljavanje u državnim organima koji se financiraju iz kžupanijskog budžeta.

Sud je u 2016. godini, stoji u izvješću, sa samo jednim sucem prvih pola godine ostvario veoma dobre rezultate u pogledu rješavanja predmeta iz kaznenopravne oblasti.

Međutim, navedeno je da je na prvostupanjskom kaznenom referatu ostalo neriješeno 39 predmeta, od čega su njih 14 ratni zločini. Inače, konstantan je priliv predmeta ratnih zločina, a enormno veliki priliv predmeta odnosi se na građansku oblast.