Pas lutalica napao ženu u Mostaru

napad, Pas, Mostar
Kako doznajemo, ovaj slučaj nije prijavljen policiji. Psi lutalice problem su koji već dugi niz godina vlada gradom Mostarom. Svakodnevno se na ulici može sresti mnogo pasa o kojima nitko ne vodi brigu te su prepušteni ulici, dok su pojedini građani u strahu.

Naime, svjedoci smo da broj pasa lutalica na ulicama našeg grada konstantno raste, što je nedavno za Dnevni list potvrdila i Tanja Turnbull, predsjednica Udruge za zaštitu životinja "Životinje, jer mi brinemo" Mostar.

"Broj lutalica u našem gradu je u konstantnom porastu zahvaljujući neodgovornim vlasnicima koji sve više napuštaju svoje životinje kao i onima koji ne podržavaju sterilizaciju i kastraciju", izjavila je nedavno Turnbull.

Nema skloništa

Prema riječima Turnbullove, pored osoba koji svoje životinje iz osobnih razloga ostavljaju na ulicama, osnovni problem zbog kojeg je došlo do povećanja lutalica, prema Tanjinim riječima je što u gradu duže vremensko razdoblje nije obavljena niti ijedna masovna sterilizacija pasa lutalica, a kako kaže sredstva za sterilizaciju izdvaja grad Mostar iz sredstava proračuna.

No, sve veterinarske troškove kao i sterilizacije ova Udruga plaća isključivo od dobrovoljnih priloga građana.

Veliki je problem što grad Mostar nema registriranih skloništa, iako postoji niz pojedinaca koji sklanjaju životinje s ulice, gdje bi napuštene životinje mogle biti smještene, pa su tako prepuštene sami sebi, odnosno boravku na ulicama. Problem je i nebriga gradskih vlasti za ovo goruće pitanje.

Čopor pasa

Slučaj napada pasa lutalica se dogodio u Mostaru i 2015. godine kada je čopor od pet - šest pasa napao djevojku na šetnici Nikole Šubića Zrinskog u Mostaru.

Strah građana od pasa lutalica ne jenjava, a njihove molbe nadležnima da učine nešto po ovome pitanju, nisu uslišane.

Koliko će ovaj problem još vladati u gradu Mostaru, nije poznato, jer o azilu nema niti riječi. Nemarni građani tako će puštati svoje pse iz kuće, bez razmišljanja o mogućnim kobnim posljedicama na nekog šetača.

Nevladine udruge, kao što je "Životinje, jer mi brinemo", čine sve što je u njihovoj moći, te napuštenim životinjama pružaju utočište.

Dnevni list