Opsežni zahvati na povećanju sigurnosti i na obnovi poljoprivrednoga dobra u Aluminiju

poljoprivredno dobro aluminij

... vrhunski aluminij koji, na gotovo tisuću stupnjeva, ključa u dubini elektrolitičkih ćelija, nakon čega putuje do lijevnih jama otkuda, u obliku trupaca, blokova, ingota i žice, osvaja svijet, u Aluminiju d.d. Mostar nikada ne miruju niti druge, prateće ili potporne službe. Početak proljeća donio je osjetnu užurbanost i na polju naših sekundarnih djelatnosti, a javnosti je dobro znano koliko Aluminij ulaže u zaštitu čovjekove sredine i u društveno odgovorno poslovanje, piše aluminij.ba.

Godine krize usporile su nužna ulaganja u poljoprivrednu djelatnost, ali je konačno došlo vrijeme za ponovno oživljavanje čuvenih Aluminijevih plastenika, voćnjaka i povrtnjaka, vinograda i prekrasnih zelenih prostora u cjelini. Od ukupno devet, u cijelosti smo obnovili sedam plastenika i u njima su zasađene proljetne kulture (krastavci, paprika, patlidžani i rajčica), a riječ je o integriranomu načinu proizvodnje povrća odnosno o strogomu poštivanju zakonskih odredbi dobroga gospodarenja biljnom proizvodnjom.

- Preostala dva plastenika i rasadnik također uskoro dolaze na red. Osim toga, uređeni su travnjaci, podrezane živice i ukrasno grmlje, zaštićeni drvoredi, a u tijeku je sezonska rezidba naših otprilike 800 stabala masline te sezonska zaštita vinove loze i voćnjaka. Također, očišćen je čitav prostor oko tvorničke ograde odnosno poduzete su preventivne radnje osiguranja protupožarnoga pojasa, čime smo značajno dobili i na preglednosti odnosno na sigurnosnomu planu - kazuje nam Vladimir Kordić, rukovoditelj Zajedničkih poslova i sigurnosti Aluminija.

U rajskim se vrtovima njišu grane stabala višnje, jabuke, japanske jabuke, dunja, badema i šipaka, podno kojih na cvjetanje čeka niz ukrasnoga bilja. Uklonjeno je gotovo šezdeset oboljelih stabala šljive te se očišćeni prostor priprema za sadnju drugih kultura. Valja iskoristiti prigodu i pozdraviti prinos u kokošjoj obitelji, ali nabavu patki koje će se zasigurno obradovati planiranomu ubacivanju mlađi pastrve u Aluminijevo raskošno jezero i u tamošnje vodne kanale. Rajski se vrtovi već od ranije diče i paunovima, fazanima, ali i jatom šarana.