Oprez: Virus zapadnog Nila prijeti Mostaru?

virus
Naime, samo na nekoliko lokacija u gradu na Neretvi primijećeni su leševi uginulih ptica, a na jednom mjestu njih deset i više, što je odmah pobudilo sumnje da se virus zapadnog Nila vratio u BiH ili pak nikada nije ni iščeznuo. Međutim, tijekom jučerašnjeg dana ipak nije bilo moguće dobiti službenu informaciju zdravstvenih institucija.

Podsjetimo, laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu još su početkom rujna potvrdili prisutnost virusa zapadnog Nila iz dva uzorka dostavljenih mrtvih ptica, a budući da laboratoriji spomenutog fakulteta ispunjavaju međunarodni standard BAS ISO 17025 i redovito provode međulaboratorijske potvrde nalaza, rezultat je bio neupitan. Virus kojeg komarac prenosi ubodom na ljude i koji može izazvati fatalne posljedice po zdravlje uistinu je bio stigao u BiH, no na ovu se priču vrlo brzo zaboravilo budući je sezona komaraca tada već bila na izmaku.

Način prenošenja

Stručno objašnjenje je sljedeće: ptice inficirane virusom obole i u manjem broju slučajeva uginu, a od otkrića prisutnosti virusa on je potvrđen u više od 300 vrsta ptica. Premda neke od ptica, osobito vrane, gavrani, svrake i vrapci, ugibaju, većina njih preživi. Istodobno, ono što je bitno za naglasiti je činjenica da prijenos bolesti s oboljele životinje na životinju ili pak s čovjeka na čovjeka nije dokazan, pa tako nema primjera da su se ljudi zarazili u izravnom kontaktu s mrtvim ili pak zaraženim pticama. Ono što je poznato jest da su svi slučajevi bolesti zapadnog Nila kod čovjeka zabilježeni isključivo kao posljedica uboda komarca. Međutim, stručnjaci ipak ne preporučuju kontakt s uginulim pticama "golim" rukama, već se preporučuje korištenje rukavica ili vrećica.

Većina bez simptoma

Svojevremeno su s Veterinarskog fakulteta naveli kako, iako i domaća perad može oboljeti od ovog virusa, nema dokaza da termički obrađeno meso i proizvodi od peradi mogu prenijeti bolest na ljude. Za sada ne postoji cjepivo protiv ovog virusa pa se preporučuje dezinfekcija, odnosno primjena "tradicionalnih" metoda odbijanja komaraca.

Kada je pak riječ o posljedicama za ljude koji se zaraze, ovaj virus kod većine zaraženih ne izaziva nikakve simptome, dok se kod ostalih mogu razviti blaži simptomi slični gripi, a teže su komplikacije moguće tek kod onih koji boluju od kroničnih bolesti.

dnevni list