Na mostarskim ulicama počela 'sezona' petardi, roditelji oprez!

Petarde - opasna dječija igra
Naime, iako je do blagdana ostalo više od mjesec dana, pirotehnička sredstva već su sada dostupna za kupnju u većim trgovinama u gradu. Po gradskim ulicama i naseljima već sada se može vidjeti mnogo djece u skupinama koji poslije nastave ostaju u dvorištu škole ili pak na ulici te bacaju petarde i ostala pirotehnička sredstva. Male petarde, bengalske šibice, konfeti-bombice, pucajuće šibice, amorces za dječje pištolje, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, pucajući bomboni, pasje bombice, te drugi slični proizvodi, samo su neki od pirotehničkih sredstava koje maloljetnici bez problema mogu kupiti u trgovinama, kod uličnih prodavača, iako je zakonom zabranjeno mlađima od 18 godina prodavati ovakva sredstva.

Apel policije

- Više sam puta razgovarala s djetetom o štetnosti i posljedicama. Imali su prošle godine u školi i predavanje o pirotehničkim sredstvima te se nadam da će ga imati i ove. Živimo u blizini škole te vidim mnogo djece koja koriste pirotehnička sredstva, a idu u osnovnu školu, te se postavlja veliko pitanje kada će početi reagirati prodavači te prestati predavati te proizvode, kazala je Marija, građanka Mostara koja je, kako ističe, ogorčena na prodavače kojima je samo u cilju zaraditi ne mareći za opasnost u koju su doveli djecu prilikom prodaje pirotehničkih sredstava. Više godina policija je apelirala na građane i prodavače i zasigurno će tako biti i ove godine. Posljedice koje ova pirotehnička sredstva mogu ostaviti uistinu su velike i to je ono što djeca često ne shvaćaju te čak novac od užine koriste kako bi kupila pirotehniku.

Kazne prodavačima

Što se tiče prodavača, zakon predviđa da se novčanom kaznom u iznosu od 200 do 1000 maraka ili kaznom zatvora od 30 dana kazne fizičke osobe ako prodaju pirotehnička sredstva za zabavu razreda II. osobama mlađim od 18 godina ili ako prodaju ta sredstva u maloprodaji izvan vremena koje posebnom naredbom odredi ministar.

Dnevni list