FOTO  Mostarski letovi: Hoće li biti skuplja pita nego tepsija?

zračna luka Mostar

Prvi let iz Zagreba bi trebao sletjeti u Mostar danas u večernjim satima. Polazak leta OU328 Zagreb - Mostar predviđen je u 18 sati, a u 19 sati slijetanje u Mostar, piše dnevni-list.ba.

Zagreb dvaput tjedno

Letovi iz Zagreba za Mostar su planirani dvaput tjedno i to četvrtkom i nedjeljom. Mostarci bi, s druge strane trebali za Zagreb letjeti petkom i ponedjeljkom. Povratna karta na ovome letu košta već od 89 eura i u ovu cijenu je ubrojena pristojba zračnih luka i naknada za izdavanje karte. Povrat novca nije dopušten, navodi se u informaciji Croatia Airlinesa.

Također, vrlo brzo će niskotarifni Eurowings povezati Mostar s Njemačkom. Već od 16. svibnja iz grada na Neretvi kreću letovi za Stuttgart i Dusseldorf. Za Stuttgart iz Mostara  će se letjeti srijedom i subotom u 21:00, odnosno 19:45 sati. Iz Stuttgarta za Mostar će se letjeti  istim danima od 17:45, odnosno 16:40.

Iz Dusseldorfa za Mostar planirani su letovi srijedom i nedjeljom od 9:35, odnosno 7:30. U obratnom smjeru letjet će se isti danom u 12:55, odnosno 11:00. Eurowings  će za Mostar letjeti zarakoplovom tip DASH Q400.

Zanimljivost je da je trenutna ponuđena cijena, koju je objavio Eurowings na svojoj stranici, na ova dva leta jeftinija nego let za Zagreb, a putnici sa ove dvije Zračne luke u Njemačkoj će moći uspostaviti vezu sa više od 100 svjetskih destinacija.

Milijunske subvencije

Izgleda dobro i zvuči kao napredak s obzirom na dosadašnju (ne)iskorištenost mostarske Zračne luke. No, zbog očigledne početne neizvjesnosti i neisplativosti, nove zračne linije iz Mostara će se morati subvencionirati proračunskim novcima, o čemu su potpisani i određeni ugovori.

Naime, Ministarstvo prometa i veza Federacije BiH izdvojilo  je milijun maraka za subvenciju zračne linije za Zagreb, a isti iznos će se morati izdvajati iduće tri godine.

Ovisno o popunjenosti leta, koristit će se sredstva od subvencije. Mnogo toga će ovisiti o tome koliko će putnika putovati  iz Mostara za Zagreb i obrnuto. No, sigurno je da je za ovu namjenu u iduće tri godine planirano ‘iskeširati’ tri milijuna maraka.

Uz subvencioniranje letova Croatia Airlinesa za Zagreb, isti je slučaj i sa drugim avioprijevoznikom Eurowingsom koji će Mostar zračnim mostom spojiti sa Stutgartom i  Dusseldorfom.

Nedavno je stupio na snagu Sporazum o subvencioniranju troškova nastalih pružanjem usluga izravnih letova niskotarifnoga avioprijevoznika Eurowings u ukupnoj vrijednosti 800 tisuća maraka za jednu godinu. Njega su potpisali  Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara i Marin Raspudić, ravnatelj Zračne luke Mostar.

Za subvenciju tih letova Grad Mostar je u Proračunu za 2018.  izdvojio 300.000 KM, a Vlada HNŽ-a 500.000 KM. „Vlada HNŽ je u Proračunu za 2018. godinu osigurala 500.000 KM za subvencioniranje letova.

Također, obvezali smo se na to da ćemo i u proračunima za razdoblje od 2019. do 2023. godine osigurati nancijska sredstva za tu nakanu, kazao je prilikom potpisivanja spomenutog Sporazuma predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. Pretpostaviti je da će ta sredstva i u idućima godinama biti otprilike u istim iznosima.

To znači da će se iz ova dva proračuna po tom sporazumu do 2023. godine izdvojiti najmanje 4.800.000 KM. Gledajući ukupno, poslovni aranžman s ova dva zrakoplovna prijevoznika će u idućih nekoliko godina javne proračune, po zaključenim Sporazumima koštati približno 8 milijuna maraka.

Novi pregovori

Za podsjetiti je da su, razne razine vlasti, mimo ovih potpisanih Sporazuma u više navrata i ranijih godina intervenirale i subvencijama nancirale poboljšanje infrastrukture i letova sa Zračne luke Mostar.

Uz ove letove, mostarska Zračna luka, kako je nedavno objavljeno, pregovara i sa Turkish Airlinesom o zračnom povezivanju središta Hercegovine sa pojedinim gradovima u Turskoj. Po dostupnim informacijama, izvjesna je realizacija i tog projekta.

No, sudeći po praksi s Eurowingsom i Croatia Airlinesom, za očekivati je da će se i u ovom slučaju posegnuti u proračunske kase i izdvojiti subvencije i za ovog avioprijevoznika. Hoće li na koncu svega biti ‘skuplja pita nego tepsija’ vidjet će se vrlo brzo, a ovisit će o jednostavnom parametru – broju putnika.