Mostarci pozdravili početak završnih radova

Mostar, radovi, gradnja
Naime, Mikačića kuća će, na radost svih Mostaraca, uskoro zasjati u novom ruhu. Ovih dana se vrše radovi na postavljanju termo fasade na stambeno - poslovnom objektu, kao i završni radovi u stubištu zgrade, a postavljaju se i vanjski priključci za komunalne instalacije. Do sada su ugrađeni vanjski otvori, odnosno vrata i prozori.

Hvale vrijedan projekt

Neki od naših sugrađana su s novinarima Dnevnog lista podijelili svoje dojmove povodom obnove najznačajnijeg segmenta graditeljskog zamaha koji je i u Mostaru obilježio vrijeme austrougarske uprave. Složni su u jednome, a to je da je ovaj projekt od velikog značaja za grad Mostar, te da se svakom obnovom brišu ožiljci rata.
"Obnova Mikačića kuće je vrlo značajan projekt za cijeli grad. Bruka i sramota je što se u Mostaru nalazi veliki broj ruševina. To je bolna točka sviju nas. Središnja gradska najviše broji ruševina i jako mi je drago što se Mikačića kuća obnavlja. Nadam se da će se uskoro obnoviti i ruševine pored nje, objekti u kojima su bile smještene dvije banke", kazao je Mujo Šišić, kojeg smo zatekli u šetnji Španjolskim trgom.
Sličnog je mišljenja i Semir Ćelebić koji smatra kako je obnova kuće hvale vrijedan projekt.
"Mikačića kuća se konačno obnovila nakon dugo godina. Smatram da bi se i ostale ruševine trebale rekonstruirati u skorije vrijeme, jer su one ruglo grada", rekao je Ćelebić.
Dijana Pekušić se raduje jer će ovom obnovom središnja zona grada dobiti novi ljepši izgled. "Drago mi je što se Mikačića kuća obnavlja. To znači jednu ruševinu manje u našem gradu u kojem su i dalje vidljivi ratni ožiljci֊", kazala je Pekušić.

1,200.000 KM

Vrijednost cijelog projekta obnove iznosi oko 1,200.000 KM. Projekt financira Grad Mostar, a izvođač radova je Građevinsko poduzeće "Hering". Prema projektu, u prizemnom dijelu bit će izgrađen poslovni, a na katovima stambeni dio. „Mikačića kuća" je izgrađena između 1878. i 1901. godine, a do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti, bila je velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića. U zgradi je projektirana nadogradnja trećeg kata sa ukupno 10 stanova, čija površina odgovara površini stanova nositelja stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br.1. "Ćiro", koja se ne planira obnavljati. S.Š.

Dnevni list