Mostar: Život u Studentskom centru - želja gotovo svakog studenta!

studenti, ambulanta, studenti, Mostar sveučilište, Mostar, studentski dom, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, rezultati, studentski dom, Mostar, studiranje, Mostar, Natječaj, studentski dom, studentski centar, Mostar, studentski dom, cijena, Mostar, studentski dom, studentski centar, izgradnja, Mostar, studentski dom, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje, Mostar, studentski dom, studentski centar, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, studentski dom, Mostar, studentski centar, Mostar, Natječaj, javni natječaj, Mostar, studentski dom, Mostar, Mostar sveučilište, popis, Mostar, studenti, studentski dom, Zdenko Čosić, studentski dom, studentski dom, Natječaj, menza, sveučilšte mostar, popis, studentski centar, Mostar, studentski centar, natječaji, smjestaj studenata, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, sobe
...je velika potraga studenata za smještajnim kapacitetima, iako još natječaj nije ni raspisan. Ovo nam je kazala glasnogovornica navedenog centra Anita Glibić, napominjući kako se iz godine u godinu zanimanje studenata za smještaj u njihovom centru neprestano povećava, piše Dnevni list.

Iako Centar raspolaže smještajnim kapacitetom od 480 mjesta, kako kaže, prošle godine su bile tri aplikacije za jedan krevet, zbog čega su kriteriji za smještaj znatno pooštreni.

Veliko zanimanje studenata

-Natječaj za studente starijih godina bit će otvoren od 1. do 15. srpnja, dok će natječaj za brucoše biti otvoren u razdoblju od 1. do 15. rujna, kazala je Glibić navodeći kako će svi potencijalni stanari Studentskog centra imati mogućnost sve informacije vezane za natječaj, apliciranje na natječaj i uvjete ostvarivanja smještaja dobiti preko javnih glasila, studentskog portala ili osobno u prostorijama Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru.
Ne krijući kako se očekuje veliki broj aplikacija, Glibić tvrdi da će se strogim pravilima provoditi odabir budućih stanara te poziva sve zainteresirane da pažljivo pripreme svoje aplikacije, jer, kako naglašava, one će im biti glavne smjernice za odabir budućih stanara.
Smještaj u navedenom centru postao je želja gotovo svakog studenta, jer bogati sadržaji i uvjeti života koje ovaj centar svojim stanarima nudi već godinama luči odlične rezultate.
-Prolaznost naših studenata kroz akademsku godinu je viša od 80 posto, što je i najbolji pokazatelj kvalitete rada ovoga centra, kazala je Glibić istaknuvši da se velika pažnja posvećuje odabiru sadržajima unutar centra, koji je osiguran i videonadzorom.

Sadržaji su, kako je kazala, prvenstveno znanstveni, edukativni i zabavni i, što je vrlo značajno prema pravilniku ove javne ustanove, nedopustivo je imati kladionice i ostale neprikladne sadržaje koji nisu u skladu s odgojem akademskih građana.
-Mi smo jedini studentski centar koji nudi tri obroka dnevno po cijeni od 145 maraka mjesečno, što je najniža cijena u studentskim centrima u BiH. Svaka soba ima svoj vlastiti sanitarni čvor, internetski i kabelski priključak, kazala je Glibić.
Centar ima, kako je naglasila, i svoj fitnes klub, aerobik klub, sveučilišnu knjižnicu, dva multimedijalna centra, učionice i prostorije za zajedničko druženje, studentski caffe bar, studentski servis, portal pogled.ba, preko kojeg studenti sa svih fakulteta imaju mogućnost afirmirati svoje uspjehe i sposobnosti te pronalaziti i proširivati svoje pravce.

 

Vrhunski uvjeti života

S ciljem konstantnog razvoja i uvođenja inovacija u ovom centru, kako je kazala Glibić, s početkom nove akademske godine pokrenut će se i novi sadržaji te proširiti održavanje edukativnih radionica, seminara i studentskih putovanja, što se, prema dosadašnjoj praksi, pokazalo vrlo produktivnim. Da prednjače u novitetima pokazuje i činjenica kako je ovaj studentski centar prvi u BiH uveo ekološki sustav grijanja preko solarnih kolektora, tako da će studenti ovoga centra tijekom cijele godine imati 24 sata dnevno toplu vodu. Time će i centar znatno umanjiti troškove lož ulja i električne energije.
Međutim, u cilju konstantnog unaprjeđenja i rentabilnosti ovaj centar, kako naglašava Glibić, i tijekom ljetne stanke bavi se iznajmljivanjem soba i na taj način ostvaruje određene prihode, koji se ponovno ulažu u novitete i unaprjeđenje djelovanja.
Studentski centar po završetku akademske godine, kako ističe, svoje smještajne kapacitete nudi zainteresiranim studentima koji ostanu na nekim pripremama ili honorarnim poslovima, ili brucošima koji dolaze na pripreme pred upise, kao i određenim turističkim skupinama, po najnižim cijenama u gradu, što znatno popuni proračun ove javne ustanove.

Potrebno proširenje smještajnog kapaciteta

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru sa smještajnim kapacitetom od 480 mjesta posljednjih godina redovito ima po tri puta veći broj zaprimljenih aplikacija za smještaj no što je u mogućnosti ponuditi.

-Svake godine je sve veće zanimanje studenata za korištenje Studentskog centra, stoga se nadamo da će u idućem razdoblju doći i do proširenja smještajnog kapaciteta kako bi se u konačnici zadovoljile potrebe što većeg broja studenata, zaključila je Glibić.

Olakšan studentski život talentiranim sportašima

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru prije dva mjeseca utemeljio je i Studentsku sportsku udrugu, koji je ideju nakon nekoliko godina uspješno realizirao u suradnji s vrsnim stručnjacima, koji dugoročno gledano vide velike uspjehe u radu sa studentima.
- Ova udruga funkcionirat će prema dvosmjernom američkom sustavu koji provjereno luči odlične rezultate, kazao je koordinator sportskih aktivnosti navedene udruge Boris Džidić, koji je mnogima poznat po prvim košarkaškim koracima u KK Cibona, ali i na mjestu sportskog direktora i v.d. trenera KK Zrinjski u rodnom Mostaru.
-U vremenskom razdoblju od samo dva mjeseca udruga je okupila oko 50 aktivnih članova i pokazala da među studentima ima jako mnogo sportaša, kazao je Džidić ne krijući zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta koji smatra vrlo značajnim. Da u njihov uspjeh vjeruju i ostali svjedoči činjenica da već postoji zanimanje sponzora, kao i činjenica da su im pojedine sportske trgovine dale određene popuste za nabavu sportske opreme.
-Uspostavili smo suradnju sa sportskim udrugama iz zemlje i regije te krajem iduće akademske godine planiramo odlazak na natjecanja, čime će se na jedan od najljepših načina promovirati studenti mostarskog Sveučilišta, kazao je Džidić. Svi zainteresirani sportaši, kako je poručio, detaljne informacije vezane za rad i djelovanje udruge, bez obzira na sportske afinitete, mogu dobiti u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru.
Svi sportaši koji budu u klubovima ove udruge, kako je naglasio, imat će neke olakšice, tako što će moći koristiti puni kapacitet Studentskog centra, od hrane, smještaja, fitnes centra, aerobik kluba do interneta, čime će poboljšati i uvjete sportskog življenja.
- Mi ćemo ciljati da u početnoj fazi imamo barem tri timska sporta, kazao je Džidić, navodeći da futsal već postoji i ima određene aktivnosti za ovu sezonu. Planira oformiti muški košarkaški tim te jednu žensku ekipu, a još uvijek nije siguran ni sam hoće li to biti rukomet ili odbojka, a pozornost će se posvetiti i individualnim sportovima, kao i svim aktivnostima koje plijene pozornost tamošnjih sportaša.