Mostar: Za vrijeme utakmica u Brazilu u pripravnosti će biti interventni vod policije

neredi mostar
...kako bi im se omogućilo produljeno radno vrijeme za vrijeme trajanja Svjetskoga nogometnoga prvenstva u Brazilu od 12. lipnja do 13. srpnja 2014.

Odluka Gradskog vijeća

Odluku o radnome vremenu ugostiteljskih radnji donijelo je Gradsko vijeće Grada Mostara. Kako Grad Mostar trenutačno nema Gradsko vijeće, a gradonačelnik ne može mijenjati odluke Vijeća, zbog želje da se ugostiteljima izađe u susret, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić obratio se predsjedniku Vlade HNŽ-a Denisu Lasiću, ministru rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladenu Boškoviću, ministru unutarnjih poslova Slađanu Bevandi i predsjedniku Skupštine HNŽ-a Šerifu Špagi s molbom da Skupština HNŽ-a donese odluku na svojoj sjednici kojom bi se dopustio produljeni rad ugostiteljskim objektima u županiji/gradu/općinama za vrijeme trajanja Svjetskoga nogometnoga prvenstva. Kakva će odluka biti, još nije poznato. Ipak, čelnici županijskih institucija nisu optimistični da će odgovor Bešliću u konačnici biti pozitivan. - Pitanje je može li Skupština HNŽ-a uopće donijeti ovakvu odluku, a da ne prekrši trenutačno važeće zakonske propise. Cijela stvar je još nejasna, a pravnici će ovih dana odlučiti ima li zakonskih mogućnosti da Skupština HNŽ-a privremeno suspendira odluku prošlog Gradskog vijeća Mostara, rekli su nam jučer kratko u Vladi HNŽ-a.

Prebacivanje problema

Kako sada stvari stoje, najizglednija je opcija da će cijeli problem biti stavljen na leđa policije u HNŽ-u. Neslužbeno se doznaje kako bi zbog pravnog kaosa u Mostaru policija barem za vrijeme utakmica Hrvatske i BiH mogla pokazati viši stupanj tolerancije i pustiti ugostiteljske objekte da, ipak, rade do ponoći. I dok se o tome još špekulira, sigurno je kako će za vrijeme utakmica u pripravnosti biti interventni vod policije, te kako se neće dopustiti da bilo koje skupine izazivaju navijačke nerede po Mostaru. Inače, grad na Neretvi je već bio u nekoliko navrata poprište velikih navijačkih nereda, tako da čelni ljudi MUP-a ovome pitanju pristupaju na krajnje ozbiljan način i planski. S druge strane, i na ovome primjeru se vidi koliko je Mostar oštećen nepostojanjem Gradskog vijeća i činjenicom da gradske vlasti ne funkcioniraju u punom kapacitetu.

Ovaj put veliku cijenu aktualnog stanja bi mogli platiti ugostitelji koji su očekivali veliki rast prometa za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu.

Vecernji list