Mostar: Više nas je strah kiše nego Neretve

mostarac, darko stančević, Nestale osobe, italija, Mostar, kiša, Bakijina luka, Bakijina luka, Neretva
Neposredna blizina rijeke Neretve tomu je glavni razlog, u zimskim mjesecima zelena ljepotica nakon obilnih kiša prijeti da se izlije iz korita i poplavi to mostarsko naselje. Baš kao što je to bilo i 1999. godine koju će stanari u Bakijinoj luci pamtiti cijeloga života. Te se godine Neretva izlila iz korita i poplavila stanove u prizemlju zgrada u Bakijinoj luci. Šteta je bila velika, a stanari nekoliko mjeseci nisu mogli ući u svoje domove. Nakon godina pregovaranja izgrađen je glineni nasip, no mještani su negodovali vjerujući da je taj nasip nesiguran i lako propustan pa je u siječnju ove godine urađena rekonstrukcija glinenog nasipa. Na njega je postavljen sloj pijeska, a zatim i kamen koji je nasip učvrstio i učinio ga dosta sigurnijim. Izvođač radova bilo je mostarsko građevinsko poduzeće Gedora, a investitor Grad Mostar. U ovaj projekt uloženo je oko 80 tisuća konvertibilnih maraka.

A oborinske vode?

No, tu nije kraj mukama za mještane Bakijine luke. Nakon obilnih kiša koje su padale posljednjih dana u Mostaru, u četvrtak, 15. listopada, uslijed velike količine oborinskih voda koje su se slijevale u naselje, došlo je do začepljenja cijevi koje su napravljene u nasipu, a koje su trebale propustiti vodu dalje prema Neretvi, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Veliki broj stanova u blizini nasipa bio je u opasnosti od ponovnog plavljenja, a ispred zgrada se stvorilo pravo jezero. - Oborinske vode su navalile, začepile su se cijevi i stvorilo se jezero ispred moga stana. Poplivalo mi je auto, otišao mu je i motor. Susjed i ja smo poslije svega očistili te cijevi, ali sad je kasno. To su cijevi malih profila, a ispred njih nema ni šahta, tako da se to vrlo brzo začepilo. Ili projektant ili izvođač radova su uradili kako ne treba. Te cijevi su trebale biti dosta šire pa ne bi došlo do ovoga, kazao je za Večernji list BiH Ivan Brkić, mještanin Bakijine luke, iz ulaza br. 56, te dodao:

- Osam centimetara je nedostajalo da voda uđe u kuću, došla je bukvalno pred vrata. I meni i svim susjedima desno od moje zgrade. Prije smo imali strah od Neretve, a sad od oborinskih voda. Tako je to kad se ne uradi kako treba. Ovakve cijevi ne bi djeca postavila, kaže nam ogorčeni Ivan koji je tog jutra zvao nekoliko gradskih službi, no pomoć nije stigla.

Nitko nije pomogao

Tog jutra se voda povukla oko 6.30 sati, a "jezero" se formiralo oko 4.30 sati. No, iako je to relativno kratko vrijeme, kad je poplava u pitanju, to je i previše.

- Zvao sam vatrogasce, a oni kažu da zovem Civilnu zaštitu, iz Civilne zaštite kažu da zovem Vodovod, uglavnom, zvao sam sve, a nitko nije došao, kazao nam je na kraju razočarani Ivan Brkić koji je, kao i ostali mještani Bakijine luke, ostao bez pomoći kad je trebalo, a gradske službe su po tko zna koji put zakašnjelo reagirale. Ili točnije, ovaj put nisu reagirale nikako.

Vecernji.ba