Mostar: Svečano promovirano 50 diplomanata

Mostar, promocija
...diplomanata I., II. i III. ciklusa studija Univerziteta modernih znanosti - CKM Mostar, gdje su uz nazočnost prijatelja, obitelji i suradnika zaslužnima dodijeljene diplome.

Svečanim činom dodjele diploma promovirano je 50 diplomanata od čega: 32 diplomanata prvog ciklusa, 11 diplomanata drugog ciklusa i 7 doktora znanosti.

Trud i odricanje

Rektor Univerziteta modernih znanosti- CKM Mostar, prof. dr. sc Marko Matić je ovom prigodom čestitao diplomantima na njihovom trudu i zalaganju kroz sve ove godine studija, te kazao kako su oni temeljna snaga ovog Univerziteta i zorni pokazatelj da se ova akademska zajednica oplemenjuje i razvija.

"Posebno želim pozdraviti naše diplomante, njihove roditelje, rodbinu i prijatelje čiju promociju obilježavamo. Želim reći kako zemlja, rad i kapital nisu više dominantni čimbenici proizvodnje, vodeću ulogu danas ima čovjekovo znanje, stečeno proučavanjem onoga što se već poznaje i osvještavanjem onoga što dolazi. Za našu domovinu BiH zemlju u tranziciji, jedina mogućnost ostaje da adekvatno primjeni visoke tehnologije, kako bi se što prije riješila velikog siromaštva, ekonomske bijede i ekonomske zaostalosti. Zbog svega ovoga mi naše studente želimo praktično i teoretski naučiti da u svom svakodnevnom životu prihvate i žive u humanom održivom razvoju, a to je ujedno ideja vodilja naših departmana i Univerziteta kao akademske institucije. Ove izazove će moći prihvatiti samo najbolji i najsposobniji, iskreno vjerujemo da je i naš Univerzitet jedan od tih", kazao je rektor Matić, dodajući kako je njihov Univerzitet širom otvorio vrata za sve one koji iskreno žele surađivati s njima.

Na Univerzitetu vlada mir, sloga i jedinstvo, što su kaže Matić sigurni preduvjeti za nesmetan rast i razvoj Univerziteta.

"Na kraju vam želim reći da je menadžment univerziteta svjestan vremena u kojem živimo i okruženja u kome radimo, te da ćemo sve važne poslovne znati pravovremeno donijeti i kvalitetno provesti. U ime Univerziteta i u soje osobno ime, diplomantima želim puno zdravlja i sreće u životu i daljem radu. Vrijeme pred nama će pokazati što smo bili, što smo sada i što ćemo biti", rekao je na kraju rektor Matić.

Nagrade za najbolje

Nakon dodjele diploma prvog i drugog ciklusa rektor je uručio Rektorove nagrade najboljim studentima koji su se iskazali svojim trudom i zalaganjem u akademskoj 2014./2015. godini. Diplome doktorima znanosti uručene su u drugom dijelu ceremonije kako bi se ukazala posebna čast promoviranim doktorima.

Cecilija Knežević, diplomantica prvog ciklusa studija iz oblasti poslovnih resursa i resursa turizma nazvala je jučerašnji dan velikim događajem.

"Ovo je veliki dan za mene i moju obitelj a nadam se i za fakultet, grad i cijelu regiju. Uz trud, volju, želju i podršku obitelji potrebno je imati i kvalitetno nastavno osoblje, koji će tu biti za vas u svakom trenutku. Za razliku od drugih fakulteta, ovdje je fokus na tome da izlažemo vlastita mišljenja kako kroz teorijski pristup tako i kroz praktičnu nastavu. Osjećam se jako sretno i zadovoljno i sigurno nastavljam dalje sa obrazovanjem", kazala je Knežević.

Dnevni list