FOTO  Mostar: Prvi dan obuke za osposobljavanje Radnih instruktora osoba s invaliditetom

Mostar, obuka, Tanja Raič Tarčuki

...Radnih instruktora osoba s invaliditetom. „Ponosni smo na 21 polaznika koji su uspjeli ući u prvu generaciju budućih Radnih instruktora. Oni će tijekom narednih 6 mjeseci raditi s timom nastavnika širokog spektra specijalizacija koji su zaduženi za njihovo osposobljavanje", istaknula je Tanja Raič Tarčuki, voditeljica SEC Mostar. Nastavnici su stručnjaci koji će prenositi znanje i vještine andragoškim metodama u potpunosti prilagođenim obrazovanju odraslih. SEC je prva Ustanova koji provodi ovakav vid obuke na našim prostorima čime nastavlja svoj put pokretanja novih socijalnih zanimanja u BiH.

„Jako sam uzbuđena jer već po prvom satu obuke se vidjelo da nas očekuje ozbiljan ali zabavan i koristan proces učenja u SEC-u. Ja sam već prošla jednu neformalnu obuku u SEC-u Mostar, ali upravo sam svjedočila prvom satu ove formalne obuke koji obećava jer su nam posebno naglasili da ćemo učiti s više strana, pored niza nastavnika koji će raditi s nama, učiti ćemo i jedni od drugih, ali i korisnika, i sve uz vodstvo SEC iskusnog tima", ispričala nam je polaznica Ana.
Program traje 240 sati teorijske i praktične nastave. Nakon završetka polaznici će biti sposobni prepoznati različite vrste invaliditeta (tjelesne, senzorne, intelektualne), imenovati vrste asistivne tehnologije i pomagala koja osobe s invaliditetom koriste u radnim aktivnostima, a koje olakšavaju orijentaciju, mobilnost i komunikaciju, prilagoditi prostor u radionici i odrediti intenzitet podrške u radu u suradnji s korisnikom, kreirati plan aktivnosti za radionicu i voditi radne aktivnosti u radionici, pripremiti potreban materijal i sredstva za rad i mnoge druge vještine i znanja potrebne za što bolje obavljanje ovog posla.

Pri završetku osposobljavanja stječe se javna isprava „Uvjerenje o osposobljavanju za obavljanje poslova radnog instruktora osoba s invaliditetom" i pravo na upis zanimanja u radnu knjižicu. Program je javno priznat od nadležnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž.
Radni instruktor osoba s invaliditetom može raditi u radionicama unutar ustanova i/ili organizacija u kojima se vrše radne aktivnosti osoba s invaliditetom ili u koje su uključene osobe s invaliditetom (sustav inkluzivnog zapošljavanja).

„Obuka koja počinje u podružnici u Mostaru provodi se uz financijsku podršku DVV International - Ureda za BiH. Ovime se nastavlja uspješna suradnja kroz koju je u Mostaru u 2014. godini proveden program osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama (PP), koji se također upisuje u radnu knjižicu", zaključila je Raič Tarčuki. Rad ustanove za obrazovanje odraslih „Socijalno - edukativni centar" (SEC) financijski podržava Vlada Austrije i Austrijska razvojna suradnja. Više o ovoj i ostalim obukama u ponudi Ustanove pogledajte na www.sec.ba