Mostar: Pravni stručnjaci udruženo pomažu Kati Šarić

Općinski sud, Mostar, mafija, umirovljenici, prevara, dug, stan, ovrha, Mostar, stan, Mostar, kata šarić, kata šarić, žalba, kata šarić, deložacija, živi zid
...Općinski sud Mostar oduzeo i odmah po tome prodao Vesni Milas, djelatnici tog istog suda.

Nezakonito

„Da se doista radi o osnovanoj sumnji, kako su sve radnje nezakonito provedene govori činjenica da je prodaja nepokretnosti izvršena 26. lipnja, a Općinski sud Mostar je po stručnoj suradnici Snježani Maksumić već 7. srpnja dosudio moj stan Vesni Milas koja je djelatnica Općinskog suda Mostar i o tome donio pismeno rješenje", navodi se u Žalbi. (nap. - u praksi se inače pismeno rješenje o prijenosu stana na drugog vlasnika čeka najmanje pola godine, najčešće do godine dana).

„Posebno napominjem da sam do ovoga Rješenja na koje izjavljujem žalbu došla potpuno slučajno, a nije mi ga dostavio Sud, a što je bio u obvezi", navodi se među ostalim u Žalbi koja je podnesena zbog citiramo: „Povreda odredaba parničnog i izvršnog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog pogrešne primjene materijalnog prava".

Kata je pozvala Županijski sud Mostar da osporavano Rješenje poništi i provedene radnje stavi van snage.

„U ovom postupku prekršeni su svi pozitivni zakonski propisi, Međunarodna konvencija o zaštiti ljudskih prava, a da o moralnim ljudskim zakonima i ne govorim. U cijelom ovome postupku ja sam, kao neuka stranka, praktično prevarena. Nisam valjano izvještena o prodaji svoga stana niti sam uredno izvještena i o jednoj radnji izvršenoj tijekom prodaje moga stana", stoji u Žalbi.

Htjela platiti

Kata naglašava kako je dolazila u odvjetnički ured Kebo i Guzin koji zastupa suprotnu stranu, Mehmeda Mušića s gotovim novcem kojeg je posudila kako bi platila glavnicu duga. „To i Mušićev odvjetnik može potvrditi. Bili smo spremni platiti glavnicu troškova spora od četiri tisuće maraka kako bi sačuvali krov nad glavom. Mušićev odvjetnik nam je rekao da moramo platiti cijelih 11 tisuća maraka u komadu. Ja sam udovica i umirovljenica s 300 maraka mirovine i dvoje neuposlene djece. Nikada ne bih riskirala svoju djecu poslati na ulicu zbog iznosa koji sam bila spremna platiti", kazala je Kata. U žalbi se dalje navodi da se radi o potpuno nedozvoljenom ponašanju Suda, gdje su prekršene sve zakonske i ljudske norme. „Stan mi je oduzet na prijetvoran način u kojemu je Sud dozvolio da moj stan kupi njegova djelatnica. To sve pridonosi činjenici da niti o jednoj radnji nisam uredno obaviještena, tako da sam praktički dovedena u situaciju da izgubim stan i da ja i moja djeca ostanemo bez jedinog doma kojega imamo, a da nam nitko nije dao mogućnost, da o bilo čemu u ovoj situaciji prigovorimo", zaključuje se u žalbi.

Prema zakonskoj proceduru žalba se Županijskom sudu poštom šalje putem Općinskog suda koji je dužan žalbu proslijediti Županijskom.

Kati Šarić su ovu žalbu pomogli sastaviti pravni stručnjaci koji su joj bez ikakve naknade odlučili izići u susret potaknuti nepravdom i nemoralnošću sudskog spora, nad kojim se zgraža pravosuđe od Sarajeva do Mostara. Ovih dana se očekuje i očitovanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH koje je zbog mogućeg sukoba interesa u ovome predmetu odlučilo proučiti ovaj predmet.

Nudili četiri tisuće, a trebalo samo 300 maraka

Sve je započelo sudskim sporom Bariše Šarića, Katinog pokojnog supruga koji je tužio Mehmeda Mušića jer mu je ovaj bez pitanja uzurpirao zemljište u Drežnici na način, da je kroz Šarićevu parcelu asfaltirao put do svoga zemljišta. Spor je trajao petnaestak godina. Bariša je u međuvremenu umro. Spor je na sudu u Mostaru riješen u korist Šarićevih. Na višem sudu u Sarajevu je presuda preinačena pa su umjesto početnih četiri tisuće maraka sudskih troškova Šarićevi bili dužni platiti 11 tisuća maraka. Iako su Šarićevi u kuverti nosili četiri tisuće maraka, da plate iznos glavnice s Općinskog suda Mostar su ih uputili u odvjetnički ured Kebo i Guzin koji je zastupao suprotnu stranu tj. Mehmeda Mušića. Tamo im je kazano da moraju platiti čitavih 11 tisuća u komadu. „Oni su savjetovani potpuno pogrešno. Da su tada uplatili samo 300 maraka, a kamoli četiri tisuće koliko su imali nitko im nikada ne bi mogao izvršiti ovrhu nad stanom", kazao nam je jedan od pravnih stručnjaka koji je pomogao Kati Šarić napisati Žalbu županijskom sudu u Mostaru.

Dnevni list