Mostar: Održana javna tribina o temi Značaj suočavanja s prošlošću

javna tribina, Mostar
...na kojoj su sudjelovali asistent Dražen Barbarić, dr. Ivo Lučić i Franjo Boras, bivši sjemeništarac Franjevačke gimnazije u Širokom Brijegu i prvi hrvatski član Predsjedništva BiH.

Dr. Ivo Lučić je u svom izlaganju o značaju istraživanja totalitarnih sustava i suočavanja s prošlošću istaknuo kako je vrlo važno da se prošlost ne pretvori u mit nego u povijest.

Pogledajmo samo Srbiju i njihovu prošlost koju nisu pretvorili u povijest nego u mit pa su postavljali političke ciljeve koji nisu bili temeljeni na stvarnosti nego mitovi. Zbog toga su stradali i stradavali koliko god se predstavljali kao super sila, rekao je Lučić.

Objasnio je i komunističku politiku u Jugoslaviji koja je uvijek željela činiti dobro, ali da su činili zlo.

Dijabolično je to što je netko pomislio da može postići dobro čineći zlo. Stvoriti pravedan i pošten sustav na način da će poubijati 100 milijuna ljudi, koliko je stradalo u komunističkom režimu, ili 24 tisuće Hrvata koji su stradali u Drugom svjetskom ratu ovdje u Hercegovini, kazao je Lučić.

Gost tribine Franjo Boras, pročitao je svoj govor s prvoga obilježavanja stradanja hercegovačkih franjevaca kao prvi hrvatski član Predsjedništva BiH 14. veljače 1991. godine.

Dražen Barbarić, asistent na Filozofskome fakultetu na Studiju politologije, govorio je o političko-ideološkom aspektu stradavanja hercegovačkih franjevaca koji su ubijeni zbog kulturološke hegemonije koju su imali te ih zbog toga komunistički sustav nije trpio.

Totalitarni režim ne trpi niti jednu jedinu 'rupicu na svom tkivu', on kao kupola želi poklopiti apsolutno svaki dio teritorija nad kojim želi apsolutnu vlast. Komunističkom sustavu nije preostalo ništa drugo nego da izvrši potpunu likvidaciju tog kulturnoga hegemona, objasnio je Barbarić.

Tajnik Udruge „Središta Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje totalitarizma" Hrvoje Mandić izjavio je da su se u komunističkoj publicistici i povijesti isticali totalitarni režim kao ustaški i nacistički, ali da se bez istraživanja i komunističkoga, i nacističkoga, i fašističkoga ne može dobiti povijest.

Organizatori javne tribine su Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Udruga „Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma".

Branka Dijaković

treci.ba