Mostar najskuplji grad u BiH

Panorama Mostara
Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić je kazao kako Mostar nema razloga biti najskupljim gradom.

Gledano prema veličini i broju stanovnika, Mostar ima najviše trgovačkih centrova i veliku konkurenciju, tako da ja s te strane ne vidim razlog za skupoću. Međutim, na takvo stanje veliko djelovanje ima činjenica da Mostar nema proizvodnju i ovisi o uvozu, pa je zbog toga opterećen carinama, kaže Lasić, napominjući da su carinama opterećeni i drugi gradovi, prenosi Dnevni list.

Profesor na Ekonomskom fakultetu mostarskog Sveučilišta prof. dr. Slavo Kukić je kazao da su brojni razlozi zašto su cijene živućih namirnica, kao i brojnih drugih usluga, u Mostaru najveće.

Može biti razlog u činjenici da je Mostar ipak središte hercegovačke regije, ali i u činjenici da čitava ova regija ima nešto veći standard u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine, kazao je Kukić.

Zbog činjeničnog stanja da su cijene u gradu na Neretvi već godinama nerazmjerne onima u ostatku države, sam voditelj mostarske Turističke zajednice Mensud Duraković osjetio je potrebu provođenja privatne analize kako bi ustanovio zašto je Mostar najskuplji grad, te je otkrio nekoliko razloga.

- Razlog je i velika posjećenost stranaca i turista te naši trgovci koriste mogućnosti za formiranje većih cijena. Sigurno je da je tu na potezu tržišna inspekcija jer pored tih cijena nema neke ekonomske opravdanosti i nema uporišta u zakonskim okvirima, jer bi u suprotnom tržišne inspekcije mogle spustiti te cijene. Međutim, po njegovim riječima, zabrinjavajući podatak je to da cijene u Mostaru ne samo da su veće no u drugim gradovima u BiH, nego je, često putujući po svijetu, ustvrdio da su neke cijene u Mostaru daleko veće nego u nekim europskim centrima.

Cijene za Mostar

Federalno ministarstvo trgovine svaki mjesec objavljuje prosječne cijene velikog broja artikala i usluga u FBiH i gradovima Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću. Prema tim cijenama Mostar u odnosu na druge gradove prednjači po cijenama u većini artikala i usluga. Navedene cijene se odnose na listopad ove godine.

Kilogram riže najskuplji je u Mostaru te tako iznosi 4,73 marke, usporedbe radi, u Sarajevu je jeftinija za marku, a u Zenici za gotovo dvije marke.

Kilogram svježe piletine također je najskuplji u Mostaru, a cijena je 6 maraka, dok u Bihaću, Sarajevu i Zenici iznosi oko 5, 60 maraka. Kilogram sira, kao što su trapist, edamer i gauda, u Mostaru je najskuplji te iznosi 12,55 maraka. Najskuplja u Mostaru su i kokošja jaja, te po komadu iznose 0,27 maraka.

Kad je u pitanju voće, za kilogram banana ćete najviše morati izdvojiti u Mostaru gdje kilogram košta 2,06 maraka. Kilogram graha najskuplji je u Mostaru za čitavu marku od drugih bh. gradova te tako iznosi 4,60 maraka.

Mliječna čokolada je daleko najskuplja u Mostaru u odnosu na bh. gradove. Tako za kilogram ove poslastice Mostarci moraju izdvojiti i 20 maraka. Usporedbe radi, Zeničani kilogram čokolade plaćaju 12 maraka, a Sarajlije nešto više od 14 maraka.

Najskuplja je u Mostaru i kuhinjska sol, te po kilogramu iznosi 0,82 marke. Ženske čarape s gaćicama u Mostaru iznose 6, 72 marke, dok su u Bihaću i Zenici gotovo duplo jeftinije. Mostarci najviše izdvajaju i za naknadu za odvoz smeća, gdje plaćaju 0.15 maraka po metru četvornom stambene površine.

Gradski prijevoz putnika u Mostaru je najskuplji, a cijena karte iznosi 2,10 maraka.

U Mostaru je najviša i prosječna cijena dnevnih novina te tako iznose 1,22 marke.

Cijene vrtića u Mostaru su također najskuplje, te tako roditelji za mjesečni boravak djeteta u Mostaru moraju izdvojiti 160 maraka, dok roditelji u Sarajevu tu uslugu plaćaju 140, a Zeničani 120 maraka.

Cijene u ugostiteljstvu

Kad su u pitanju cijene u ugostiteljskim objektima, Mostar opet prednjači. Tako ćete u mostarskim restoranima, ako naručite bečku šniclu morati izdvojiti 14,49 maraka, dok biste to isto jelo u Sarajevu platili 13,54 marke, a u Bihaću 11,63 marke.

Isto vrijedi i za pizzu koja je opet najskuplja u gradu na Neretvi i iznosi 9,49 maraka, a, usporedbe radi, u Zenici je možete pojesti za 6 maraka. Šampon za kosu je najskuplji u Mostaru od svih gradova u Federaciji BiH, a iznosi 4 marke.

Na popisu čak ima i artikala koji su najjeftiniji u Mostaru, kao što je primjerice svježa pastrvka te tako kilogram ove ribe košta 8,25 maraka, što je najmanja cijena u odnosu na druge gradove.
Dnevni list