FOTO  Mostar na raskrižju: Između modernog grada i kasabe

Zapaljeni kontenjeri, smeće
Točno je da je grad Mostar u posljednje vrijeme dobio nekoliko kapitalnih objekata kojima odskače od ostalih gradova u BiH. Mostar je za kratko vrijeme dobio Španjolski trg, Park nobelovaca i najmnoderniji tržni centra na ovim prostorima. To ga svakako svrstava u moderne gradove, ali sa druge strane postoji puno toga što nas vraća u daleku prošlost. Kada smo pomislili da sve ide ka urbanizaciji grada na Neretvi, dogodi se nešto što te nade u trenu sruši kao kulu od karata.

Dolaskom toplijih dana u Mostaru se aktuelizira problem odvoza smeća. Svjedoci smo ovih dana da se smeće iz gradskih naselja odvodi neredovito. Gomilanjem smeća ugroženi su svi građani grada, i krajnje je vrijeme da se ovaj problem riješi jednom za sva vremena. Građane ne zanima tko je krivac, ali problem smeća je ruglo grada. Ukoliko se taj problem ne riješi postoje organizacije i pojedinci koji su spremni pozvati građane da svoje smeće odlažu pred Gradsku upravu, pa neka gradski oci vide kako je lijepo gušiti se u smradu otpada.

Za problem parkinga ne treba čekati ljepše dane. Kultura parkiranja i nedostatak parking mjesta bolest je koja je teško izlječiva. Limeni ljubimci se ostavljaju svuda u gradu, od ovo malo zelenih površina koje su nam ostale pa sve do jako frekventnih gradskih prometnica. Godinama slušamo priče o rješavanju ovoga problema i godinama se ništa ne događa po ovom pitanju. Grad ima fantomsko poduzeće MO parking koje kako sada stvari stoje još neće profunkcionirati, a ni policija nije voljna da pokuša riješiti ovaj problem. Varamo se ako mislimo da su njemci ili francuzi kulturniji od nas u Mostaru. Razlika je u tome što ovi prvi znaju da će platiti kaznu za nepropisno parkiranje, dok većina nas zna da za svoje prekršaje neće niti odgovarati, niti platiti kaznu ma kako ona bila mala ili velika.

Kada smo kod parkinga moramo se dotaći i gradskih prometnica koje su sve samo nisu moderne. Nema prometnice u užem dijelu grada koja nije puna rupa, a za vožnju po prigradskim trebate biti slalom majstor, premda vam ni to neće puno pumoći. Sa pravom se pitamo gdje idu pare od registracije vozila koje bi nam trebale osigurati sigurnu vožnju?

To su samo neka od gorućih pitanja koja godinama od Mostara prave grad slučaj. Nažalost po tim pitanjima Mostar i jeste grad slučaj i bez svih ovih političkih igara koje se igraju oko centra Hercegovine. Mostar je podijeljen grad bez obzira koliko se neki trudili dokazati suprotno. I malo dijete rođeno puno poslije nesretnog rata zna koja je čija strana i gdje je crta razgraničenja. Ukoliko ćemo svi mi skupa živjeti bolje ako se ta podjela ozvaniči onda neka se već jednom i ozvaniči. Ne žive ovdje nikakvi visoki predstavnici da znaju kako je nama u betonskoj džungli i dosta smo mi bili pokusni miševi njihovih politika. Davno su političari ovdje pričali o jedinstvenom gradu, istovremeno prodajući svoju imovinu na suprotnoj strani.

Ukratko rečeno Mostar je talac politike, i to one najgore dvolične. Građanima Mostara ne trebaju ni izbori ukoliko će stanje u gradu i dalje biti kaotično kakvo je godinama. Vaki Mostar ne treba nikome osim onima koji su na vlasti.

hercegovina.info