Mostar: Kako je umro Ivan Ćorić?

Mostar, ivan ćorić

Jučer smo objvili tekst o prostituciji u Mostaru, a jedan dio teksta odnosi se na navodno ubojstvo Ivana Ćorića. Danas smo na redakcijski mail od našeg stalnog čitatelja dobili informaciju koja ovaj događaj prikazuje u potpuno drugačijem svjetlu, te ga radi istine prenosimo.

Svojevremeno sam negdje pročitao ovu priču vezano za ubojstvo Ivana Ćorića (iz teksta o prostituciji) i zainteresirao se za staru popratnu fotografiju koja je pratila tekst, a na kojoj se vidi biskup Paškal Buconjić ispred franjevačke crkve kako predvodi povorku s pokojnikom za kojeg je navedeno da je spomenuti Ivan Ćorić.

Ono što sam doznao jeste da je Ivan Ćorić rođen 14.12.1873., od oca Šimuna Ćorića i Stane rođene Bašadur. Umro je u 25. godini života kao neženjen mladić, a kao uzrok smrti navedena je sušica. Također prije smrti je ispovjeđen i pričešćen što znači da nikako nije preminuo na licu mjesta. Majka mu je možda bila bliska rodbina s tadašnjim mostarskim kapelanom Franjom Bašadurom Dobretićem pa je to možda razlog zašto je biskup Buconjić vodio sprovod.

Podaci o ovom slučaju su iz iz bogate arhive mostarskog franjevačkog samostana.

HERCEGOVINA.info