Mostar je praktično glavni grad Hrvata u BiH!

španjolski trg, čokolada, Mostar, Hrvati u BIH, Mostar, mladi, španjolski trg
Kako prenosi portal StarMo.ba, u pismu se opisuje povijest odnosa u Mostaru iz perspektive Hrvata, uz detaljno objašanjenje odredbi još uvijek važaćeg Statuta grada, ali i odluke Ustavnog suda o potrebi njegove promjene.

Potpisnici pisma, Slaven Bevanda, Josip Merdžo, Danijel Vidović i Slađan Bevanda, tako se između ostalog zalažu da se ubuduće u Mostaru izbori organiziraju kao i u svim ostalim gradovima u BiH, što će reći - da se grad tretira kao jedna izborna jedinica, s obzirom da je Mostar, prema njihovom mišljenju "praktično glavni grad Hrvata u BiH".

U svom pismu, potpisnici su se požalili i španjolskom veleposlanstvu i na ulazak turskog diplomata u radnu grupu za izmjenu Statuta, s obzirom da se, kako tvrde, Hrvati "osjećaju neugodno zbog turskih diplomatskih aktivnosti u BiH".

Od španjolskih diplomata se dalje traži razumjevanje za proces pregovora oko izmjene Statuta, ali i aktivno zalaganje za hrvatske interese u Vijeću za provedbu mira, kao i u OHR-u. Vjerodostojnost pisma, portalu StarMo je potvrđena iz međunarodnih krugova.