Mostar: Hrvati polažu testove za vozački ispit na bosanskom jeziku

testovi, auto škola, polaganje
Kako navode iz Večernjeg lista, u nekoliko autoškola u Mostaru im je potvrđeno, kako se teoretska obuka vozača vrši na hrvatskom jeziku, a zatim polagačima instruktori daju knjige koje su na bosanskom jeziku, kao i testovi koje polažu.

Kako piše Večernji list, kada su pitali u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa zašto se Hrvatima ne daju testovi na hrvatskom jeziku, dobili su odgovor kako Hrvati mogu na osobni zahtjev dobiti testove i na svome jeziku. Ipak nitko od ljudi ne traži testove na drugom jeziku jer ne želi praviti problem, kažu sugovornici Večernjeg lista.

Problem je i u nepostojanju literature u HNŽ-u na hrvatskom jeziku koja se odnosi na polaganje teorije na vozačkom ispitu. Autoškole iz HNŽ-a trenutno knjige nabavljaju iz Tuzle, ali sada postoji i mogućnost da se udžbenici na hrvatskom jeziku nabavljaju iz Zapadnohercegovačke županije.

"Svakako bi normalnije bilo da udžbenike nabavljamo iz susjedne županije, nego da ih naručujemo iz Tuzle. Ali problem je kada polaznik nauči sve na svom jeziku, a onda dobije testove na bosanskom jeziku. Postavlja se pitanje zašto se uopće netko dovodi u situaciju da mora sam zahtijevati testove na svome jeziku. Ako oni već postoje, zašto nisu na stolu. Zašto se ne dijele testovi na hrvatskom, a da Bošnjaci traže testove na bosanskom jeziku. Zašto se uopće prave problemi ovakve vrste", pitaju se sugovornici.

Snimanje procesa

Inače, ovo je samo dio nereda koji je prisutan na polaganjima vozačkih ispita. Nedavno su čelnici Asocijacije autoškola javno potvrdili kako se veliki broj polaganja rješava preko raznih veza, te su zatražili da se uvede snimanje svakog polaganja vozačkog ispita. Također, autoškole u Mostaru ističu kako svake godine u županijski proračun uplaćuju oko 800.000 maraka, a od toga nemaju nikakve koristi.

"To su sredstva koja se trebaju koristiti namjenski za plaćanje ispitivača, poboljšanje uvjeta rada autoškola, edukacije. Ništa od toga nije ispunjeno. Ispitivačima mjesecima kasne plaće, a za seminar koji je organiziralo resorno županijsko ministarstvo morali smo platiti 50 maraka kako bismo nazočili događaju. Samo smišljaju načine kako nam oteti novac, a zauzvrat ne možemo ni testove polagati na materinskom jeziku", rekli su sugovornici iz autoškola u HNŽ-u Večernjem listu.