Mostar: Fratarske priče Ive Andrića predstavljene u dvorani pod zvonikom

Ivo Andrić, Mostar

...hercega Stjepana Kosače u povodu 40 obljetnice od smrti književnika i Nobelovca Ive Andrića održana promocija Fratarskih priča. Riječ je o pripovjetkama iz fratarskog ciklusa uz jedan dodatak, esej Legenda o Svetom Francisku iz Asizija, koji nije sastavni dio ciklusa, ali se u njega prirodno uklapa.

Pripovjetke su izišle u nakladi Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, za dizajn je zaslužna mlada dizajnerica iz Viteza Iva Pezić, a urednik izdanja i pisac pogovora je priznati i poznati sarajevski književnik i publicist Željko Ivanković.

-Tim činom Mostar je osvjetlao obraz cijeloj BiH koja je ponovno gotovo pa zaboravila na još jednu važnu obljetnicu našeg jedinog književnog Nobelovca -kazao je Ivanković.

Prema riječima ravnatelja Vidovića svi koji iole poznaju povijest naših prostora znaju kolika je uloga franjevačkih redovnika u kulturnom i duhovnom života našeg naroda u BiH.- I ne samo našega naroda. U cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj povijesti ne postoji takva konstanta i primjer tako snažne ukorijenjenosti u zavičaj, u zemlju i narod, kao što je to slučaj s pripadnicima Reda male braće na tlu BiH -kazao je ravnatelj Vidović. Očekuje se da će Fratarske priče, Ive Andrića, nakon Mostara, biti predstavljene u:Travniku, Sarajevu i Zagrebu. Podsjetimo Andrićeve Fratarske priče oslikavaju život nekolicine bosanskih franjevaca, ponajprije, fra Marka i fra Petra te osmansku Bosnu kakvu temeljitije i cjelovitije upoznajemo kroz njegove romane Travnička hronika, Na Drini ćuprija i Prokleta avlija.

O Fratarskim pričama govorili su i: doc.dr.sc. Mirna Brkić- Vučina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i fra Ante Marić,knjižničar Hercegovačke franjevačke provincije.
Ulomke je čitao akademski glumac Ivo Krešić, promociju je vodila Tina Laco, a u glazbenom dijelu programa nastupili su članovi zbora mladih Petrus.

Knjiga po cijeni od 15, 00 KM može se nabaviti na Recepciji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, a uskoro će biti dostupna i u lokalnim knjižarama u Gradu Mostaru.