Mostar: Dvije obitelji imaju dokaz da su im bebe bile zaražene

Mostar, djeca rast, bolnica, bebe, Mostar, bebe, SKB Mostar, bebe, bolnica, BIH, smrt bebe
Roditelji bebe preminule 16. kolovoza od ranije imaju pisani dokaz i nalaz da je beba bila zaražena klebsiellom koji smo u više navrata objavljivali, a isti su na vlastito traženje ovoga vikenda dobili i roditelji bebe preminule 21. Kolovoza.

To praktično znači da je klebsiella pneumonija potvrđena kod dvije od tri bebe preminule u Mostaru, a čeka se još konkretan uzrok smrti kod bebe iz Drvara.

Roditelji dječaka preminulog 21. kolovoza od početka su sumnjali da je bakterija pridonijela smrti njihovog sina, no potvrda o istome ih je šokirala. Na otpusnom pismu njihove bebe pisalo je „hemokultura u izradi", pa su nakon otpusnog pisma išli i po taj nalaz koji dokazuje nazočnost bakterija u krvi.

Iste priče

O daljnjim pravnim potezima i koracima dvije obitelji, koje nakon sumnji, u rukama imaju i dokaze će tek odlučiti, a izvjesno je da će potražiti i odvjetnike. Priče dječaka preminulih u kolovozu u Mostaru su gotovo pa identične. Oba su imala blizu tri kilograma(2880 i 2800), oba su rođena mjesec ranije, oba prebačena na Pedijatriju zbog - nedonešenosti i ječanja. Oba su živjela četiri dana. Obojici je hemokultura pokazala klebsiella pneumonija u krvi. Iz bolnice u Mostaru nijednom nisu jasno kazali jesu li umrle bebe bile zaražene ili ne, te otkrili što pokazuje hemokultura triju beba.

Ravnatelj bolnice Ante Kvesić nakon pisanja o umiranju beba, izašao je s izjavom da na Pedijatriji nemaju intrahospitalnu infekciju i da je sve sterilno i da bebe nisu preminule zbog bakterije. Kazao je da su „tri bebe imale dovoljno dijagnoza i bez ove bakterije".

Nalaz jedne od beba pročitali smo i sudskom vještaku iz Tuzle Zdenku Cihlaržu koji je kazao da prodor bakterije u krv znači sepsu, ili ako hemokultura pokaže bakteriju, u ovom slučaju klebsiellu pneumonija, onda je ona i uzrok sepsi.

I unatoč vjerodostojnim pričama roditelja, koji imaju nalaz da su im djeca imala bakteriju od koje su prošle godine preminule najmanje tri bebe u Mostaru, na terenu se ne događa ništa. Županijski ministar zdravstva je tražio izvješće od bolnice, no iz Vlade HNŽ saznajemo da službeno očitovanje SKB Mostar o smrti beba u Ministarstvo zdravstva još nije dostavljeno.

Tužiteljstvo pak čeka da djeluju inspekcije zdravstva kako bi se pokrenulo i tako u krug nepoduzimanja ničega od strane svih uključenih.

Roditelji ne bi pred kamere

U međuvremenu, obitelji tri preminula anđela traže pravdu. Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna najmanje tri bebe preminule od sepse. Roditelji smatraju da bi njihova djeca bila živa da nisu rođena u bolnici na Bijelom Brijegu, gdje su pokupila bolničku bakteriju.

Nakon što je Dnevni list objavio njihove priče, mediji iz cijele regije zainteresirali su se za ovu temu te tražili da ih spojimo s roditeljima, no oni još nisu spremni pred kamere. Prošao je tek mjesec da im je preminulo dijete, u zadnjem slučaju tek deset dana. I dalje, jer tako žele, štitimo njihov identitet. Iz bolnice pak više ne daju izjave. Novinarima su kazali da su „završili s tom pričom". Ni Dnevnom listu nikada jasno nisu odgovorili na postavljena pitanja vezana za umiranje beba.

DNEVNI LIST