Mostar domaćin III Kongresa psihologa BiH

Ovaj najvažniji znanstveni skup iz područja psihologije se održava u organizaciji Društava psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine, Društva psihologa Republike Srpske i Društva psihologa Brčko distrikta BiH, a tehnički organizator je DPFBiH- Podružnica psihologa Hercegovina.

Kao glavne ciljeve organizatori ističu razmjenu stručnih iskustava i novih znanstvenih spoznaja ali i promociju struke. Do sada je prijavljeno sudjelovanje oko 150 psihologa i studenata psihologije. Najviše će koristi sigurno imati studenti sa Sveučilišta i Univerziteta u Mostaru, koji će imati priliku čuti izlaganja 97 znanstvenih radova, dva simpozija i dva okrugla stola s aktualnim temama. Radionice s ciljem dodatnog stručnog usavršavanja također su značajan dio Kongresa, kao i promocija recentnijih knjiga/udžbenika iz područja psihologije nekolicine autora iz regije.

U sklopu Kongresa organizirana je i studentska sekcija, gdje će mladi budući znanstvenici imati priliku razmijeniti rezultate svojih istraživanja. Posebnu značaj Kongresu daju izlaganja pozvanih predavača- stručnjaka s bogatim znanstveno-stručnim iskustvom: prof.dr.sc. Zorana Sušnja, doc.dr.sc. Slavke Galić, prof.dr.sc. Nebojše Petrovića i prof dr.sc. Lidije Arambašić. Širok raspon tema ovih predavanja, od upravljanja ljudskim resursima, neuropsihologijske procjene, preko međukulturalnih istraživanja pa sve do iznimno aktualne- gubitaka u djetinjstvu i mladosti kao mogućih uzroka nasilja i zlostavljanja sigurno će izazvati veliki interes auditorija. Prijave sudjelovanja na Kongres su u tijeku.

Članovi Organizacijskog odbora kažu kako se opća ekonomska i društvena kriza osjete i na ekonomskoj strani organizacije ovog znanstvenog skupa. Organizacija iziskuje znatna financijska sredstva, no čini se da potencijalni sponzori nemaju sluha za potrebe znanosti. Do sada su sponzori Kongresa Vlada Distrikta Brčko, tvrtka GfK BH d.o.o. i Violeta d.o.o, dok su partneri tvrtke Triptih d.o.o.i Osvit-m d.o.o. Organizatori Kongresa se nadaju financijskoj podršci Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ali i nadležnih ministarstva županija na čijem području djeluje Podružnica.