FOTO  “Mala scena” HNK premala za sve koji su željeli prisustvovati godišnjem koncertu SPKUD Gusle

“Mala scena” HNK premala za sve koji su željeli  prisustvovati godišnjem koncertu SPKUD Gusle

... da uživaju u prvom godišnjem koncertu, koji je pod nazivom “Veče folklora”, organizovalo Srpsko pjevačko i kulturno – umjetničko društvo Gusle.

Igre iz Leskovca, Ponišavlja, Banata, Mačve i Zlatiborske dvojnice bile su dio bogatog kulturno - umjetničkog repertoara koji je oduševljena publika nagrađivala gromoglasnim aplauzima.  Ne manje zapažen nastup imale su i članice etno grupe "Sveti Dimitrije" iz Nevesinja, koje su otpjevale splet izvornih pjesama.

Da jedna slika vrijedi više od tisuću riječi pokazala je živopisna video prezentacija o SPKUD Gusle, koja vjerno oslikava napore članova ovog društva u očuvanju srpske folklorne i kulturne tradicije kroz vijekove. Zanimljivi slajdovi pokazali su kako je izgledala slavna prošlost, gdje se Gusle nalaze danas i sa kakvim nadama i stremljenjem idu ka budućnosti.

Katarina Antelj, jedna od najmlađih članica SPKUD Gusle izvrsnim recitacijama pjesama "Ostajte ovdje", "O klasje moje" i "Emina" na dirljiv je način skrenula pažnju na čovjeka koji je dugo godina bio na čelu ovog kulturno - umjetničkog društva. Veliki pisac i rodoljub Aleksa Šantić postavio je čvrste temelje, pa su i danas okosnica djelovanja Gusala njegovanje pjesme i razvijanje nacionalne svijesti.

SPKUD Gusle zvanično je osnovano 1888. godine s blagoslovom Mitropolita Hercegovačko - Zahumskog g.Leontija. prvi predsjednik društva bio je Jovo Šola. Na čelu Gusala nalazili su se i Aleksa Šantić, Atanasije Šola, Risto Ivanišević i brojni drugi ugledni građani. Osim predsjednika u radu su se istakli i značajan doprinos dali i Jovan Dučić i braća Vladimir i Svetozar Ćorović.  Društvo je prestalo sa radom nakon II svjetskog rata, a obnoviteljska skupština održana je 10. 10. 2008. godine. U društvu trenutno djeluju folklorna i etno - pjevačka sekcija i crkveni hor.

Na kraju večeri se o.Danilo Boro, predsjednik SPKUD Gusle prikladnim riječima obratio prisutnima, pozdravivši napore mladih i njihova zalaganja, te najavio novu izbornu sjednicu ovog društva.