12. večer hrvatskog folklora – „OJ KAMENU RODNI MOJ!“

Neum, Večer folklora

Večer hrvatskog folklora, koja se održava u sklopu neumskog kulturnog ljeta, u subotu 17. kolovoza 2019. pokazala je bogatu etno baštinu našega društva.

12. po redu smotra folklora održala se na sunčanoj obali hotela Zenit, a okupila je brojna kulturno –umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Manifestacija je započela okupljanjem društava i svečanim mimohodom ispred hotela Sunce do plaže hotela Zenit gdje je smještena pozornica.

Na početku programa s nekoliko prigodnih riječi, u ime domaćina obratio se načelnik Neuma dr. Živko Matuško. Mnogobrojna publika je imala priliku uživati u raskoši nošnji, tradicije, pjesme i plesa koje je pokazaloukupno 9 društava, koji su ispraćeni gromoglasnim pljeskom. Tako se uživalo u nastupu „HKUD Lindžo“ iz Neuma, „ŽVS Ivančice“ s Kupresa, „FA Lisinski“ iz Vinkovaca, „Gradske glazbe Metković“, „HKUD Luke“ iz Čapljina – Višići, „KUD Rudine“ župe Vidoši iz Livna, „HKUD Sveti Marko Vionica“ iz Čitluka, „FA Međimurje“ iz Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te neumskih mažoretkinja.

Svi su oni najljepšim pjesmama i plesovima predstavili ljepotu kraja iz kojeg dolaze. Time su ispunili još jednu večer folklora Neum, koja se održava već 12.godina, ponajviše zahvaljujući trudu i zalaganjudomaćina HKUD Lindžo, a sve pod pokroviteljstvom Općine Neum.

HKUD LINDŽO NEUM – čuvari tradicijske kulture

HKUD Lindžo Neum, jedan od glavnih nositelja tradicije starih hrvatskih običaja i očuvanja hrvatskog identiteta na području općine Neum, osnovano je davne 1945. godine. Zbog stanovitih promjena društvo je privremeno, od 2003. do 2014.godine djelovalo pod imenom KUD „Humski glas“ Neum.

Društvo broji oko 100 članova, različitih uzrasta i istinskih zaljubljenika u tradicijsku ostavštinu juga Hercegovine. Svojim djelovanjem nas podsjećaju na sva obilježja ovoga naroda i kraja koja se prenose kroz ljepotu folklora. Posebno veseli činjenica što su u rad društva uključene i mlađe generacije koje će, njegujući tradiciju, znati cijeniti svoje i poštovati druge i drugačije.

Poseban doprinos u ovome Društvu ima Zlatko Glavinić, kao predsjednik i umjetnički voditelj, koji je aktivan u folkloru od samog djetinjstva. Osim što vodi Društvo i vrši obuku članova, Zlatko također pjeva i svira na raznim instrumentima (lijerica, gusle, diple, dvojnice…) koje samostalno izrađuje, kao i druge rukotvorine od drveta.

2015.godine, povodom 70.obljetnice, HKUD Lindžo Neum je izdalo prvijenac – dvostruki audio album, obogaćen sa ukupno 68 izvornih pjesama i svirki s područja cijele općine Neum, kao i cijele Hercegovine. CD-om su nastojali obuhvatiti, i od zaborava spasiti, sve ono što se od davnina pjevalo i sviralo u ovome kraju, ali se sve više i više zaboravlja.

HKUD Lindžo Neum je do sada sudjelovalo na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Vojvodini, Makedoniji i dr., a također se predstavilo i u mnogim televizijskim i radio emisijama. Od značajnijih nastupa izdvajaju Međunarodne smotre i festivale folklora u Zagrebu, Mostaru, Sarajevu, Gredingu – Njemačka, Ohridu – Makedonija, Pečuhu – Mađarska, „Vinkovačke jeseni“ u Vinkovcima, „Đakovački vezovi“ u Đakovu, „Brodsko kolo“ u Slavonskom Brodu, „Dan domovinske zahvalnosti“ u Čavoglavima, „Dužijanca u Subotici“, smotra folklora „Knin 5.kolovoza“ u Kninu i dr. Posebno su ponosni na nastup na 10. obljetnici UNESCO-ove Konvencije na Stradunu u Dubrovniku gdje se 2013. godine plesao najveći lindžo ikad sa 274 plesača i tako ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Na X.smotri folklora pod nazivom „Slavonijo u jesen si zlatna“ u Tenji kod Osijeka u kolovozu 2013. godine, članica Društva Josipa Knežević proglašena je najljepšom djevojkom odjevenom u narodnoj nošnji. 2014.godine HKUD Lindžo Neum, ispred hrvatske komponente u BiH, je u Buškom Blatu kod Livna sudjelovalo na prednatjecanju za baštinu UNESCO-a sa svojim specifičnim plesom lindžo i gangom.

Njeguju tradiciju i običaje, pjesmu i ples Hercegovine, s posebnim naglaskom na etnološku baštinu neumskog kraja kao što je izvorni neumski ples lindžo uz instrument lijericu te izvedbu raznih kolanja kao što je pleteno kolo, trusa, biračko kolo, trojanac, tarabas i dr. Prepoznatljivi su po muškom i ženskom bećarcu, ali i gangi, diplama i drugim narodnim običajima.

Sudjeluju na brojnim kulturnim manifestacijama diljem Lijepe naše i inozemstva, te gdje god da se pojave osvajaju srca publike i odnose najviše ovacije od strane gledatelja. Pravi su primjer sloge i zajedništva, te unutar društva njeguju istinske i prijateljske odnose.

U vrijeme globalizacije, iznimno je važno čuvati svoju kulturu, tradiciju i običaje, znati tko smo i odakle potječemo. Na sreću, svojim djelovanjem HKUD Lindžo Neum nam dokazuje da narodna baština ovoga kraja još nije utihnula, nego je još uvijek živa i vesela. Stoga s pravom možemo ovo zaključiti da je ovo Društvo itekako zaslužno za očuvanje hrvatskog identiteta i narodnog blaga na ovom krševitom dijelu Hercegovine.