Kosačin tjedan kulture u znaku Mani Gotovac

kosača, Herceg Stjepan Kosača, mani gotovac
 Naime, gošća ovoga Tjedna bit će domaćoj javnosti itekako dobro poznata kazališna dama Mani Gotovac, inače prva žena intendantica u povijesti hrvatskog kazališta.

Bit će ovo prilika upoznati ovu priznatu teatrologinju kroz prizmu autobiografske književnosti, odnosno kroz njezina dva romana koji već dugo vremena ne silaze s liste najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj.

Promocija knjige „Fališ mi" bit će održana u subotu, 21. veljače 2015. godine u Galeriji kraljice Katarine Kosače u 18 sati. S autoricom će razgovarati dramaturg i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, izvatke iz knjige čitat će glumica Maja Lasić, a moderatorica programa je glumica Tina Laco.

Osiguran je i prijenos promocije uživo, putem interneta na www.habena.ba.

Odmah nakon promocije, s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače, Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina izvest će predstavu „Pričaj mi o Gorkome", priču o ljubavi i intimnom sazrijevanju dvoje ljudi, inače nastalu prema romanima „Fališ mi" Mani Gotovac.

Publiku će sigurno privući ova nespecifična promocija knjige, zamišljena kao opušteni razgovor sa ženom koja otvoreno progovara o svome životu koji je, sudeći po detaljima iz knjige, pun svega osim konvencionalnosti i idiličnosti. Roman „Fališ mi" u mnogim je osvrtima predstavljen kao „autobiografija bez uljepšavanja"; naime, kroz ove intrigantne memoare Mani Gotovac, inače poznata po oštrom kritičarskom peru i iskrenosti po pitanju najosjetljivijih i najprovokativnijih tema, paralelno iznosi pikanterije iz svoga privatnog života, kao i prateća društveno-politička previranja u određenom vremenu.

Popularnosti romana svakako su doprinijeli i česti spomeni njezinih, javnosti inače poznatih, kolega i (ne)prijatelja, kao i brutalno iskrene autoričine osobne ispovijesti, no Mani Gotovac na vrlo je vješt i suvremenom čitatelju privlačan način uspjela takvu romanesknu dimenziju uklopiti u izvrsne i nadasve stručne progovore o kulturi, kazalištu i umjetnosti - što je, na kraju krajeva, uvijek bilo njezino jedino i pravo utočište.

Inspiriran pričom Mani Gotovac, ansambl HNK Varaždin sklopio je toplu i intrigantnu teatarsku priču o ljubavi i povezanosti dvoje ljudi u društveno turbulentnim vremenima. U predstavi glume Hana Hegedušić, Mirjana Sinožić i Robert Plemić.

Cijena ulaznice za predstavu je 10 KM, a za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Ulaznice su u prodaji na info pultu u Kosači (u terminima od 10 do 13 i 17 do 20 sati) a rezervirati se mogu na telefon 063 940 584.