Ispovjest kladioničara iz Mostara: Kladionica mi je uništila život

Proklinjem dan kada sam prvi puta ušao u kladionicu i uplatio listić, stoji na početku pisma koje nam je stiglo na redakcijski mail.

Počelo je bezazleno. Moje društvo okupljalo se na jutarnjoj kavi subotom i nedjeljom i većina je uz kavu ispunjavala listiće. Uz njih sam i sam počeo igrati kladionicu. Ispočetka je to bio listić sa desetak parova uz maksimalnu uplatu od nekoliko maraka. Vremenom sam počeo igrati sve više i više, a ulozi su postajali puno veći od onih početnih nekoliko maraka.

Za par godina sam bio strastveni kladioničar na čijem televizoru se gledao samo teletext od kladionice. Registrirao sam se na sve forume i stranice koje su nudile sigurne tipove, ali rijetko kada bih imao sreće sa njima. Skoro cijelu svoju plaću ostavljao sam u kladionici, nekada bih i dobio neki iznos, ali to je bilo zanemarivo u odnosu na uloženo.

Naravno to su ubrzo primjetili moji ukućani, te sam im obećao da više neću nogom kročiti u kladionicu. Obećanje sam ispunio, ali sam se zato nastavio kladiti preko interneta. Kladio sam se na sve u bilo koje dana ili noći. Kladionica mi je postala noćna mora zbog koje nisam ni spavao očekujući parove američke košarke ili hokeja. Zbog kladionice sam podigao i dva kredita za koje moja obitelj nije znala, a vremenom sam se počeo i zaduživati kod prijatelja.

Kako posuđeno nisam vraćao, tako sam gubio i prijatelje. Nakon svega odlučio sam se i za krađu novca od roditelja, ali i od radnih kolega. Sve to nije moglo proći neopaženo i na kraju sam ostao sam ostavljen od svih. U dugu sam do grla, kada vratim rate kredita od plate mi ne ostaje mnogo, a ljudi kojima sam dužan čekaju u redovima. Lagao sam im o povratu novca na razne načine, ali više niko ne vjeruje mojim riječima.

Sem što sam postao ovisnik, lopov, prevarant i lažov ostao sam i bez djevojke sa kojom sam bio vjeren. Trpila je moju strast nekoliko godina i molila me da prestanem sa kladionicom nebrojeno puta. Kao i svima i njoj sam lagao, a na kraju je jednostavno otišla i sama slomljena mojim lažima.

Kladionica nikome ništa dobrog donijela, sve to sam iskusio na svojoj koži i ne pišem ovo da bih našao neko opravdanje za sve gluposti koje sam činio. Namjera mi je samo da upozorim one koji su na putu koji je sličan mojoj kalvariji da prestanu sa klađenjem. Budite uvjereni da je to kocka sa životom, a ja sam tu partiju izgubio, i puno više od toga.

hercegovina.info