HRS Mostar - Kolektore, ludom radovanje

HRS, Mostar
Ovih dana je cijeli prostor oko škole ponovno pod vodom.

Dana 02.06.2016. GO Mostar HRS-a je uputio zahtjev za inspekcijski nadzor prostora oko škole O.Š. Ilije Jakovljevića zbog činjenice da su žitelji okolnog naselja, kao i djeca koja pohađaju tu školu postali taocima građevinskih i drugih „zahvata" s kojima se kontinuirano ugrožava njihova sigurnost i zdravlje. Zahtjev smo potkrijepili sa fotografijama područja za sušnog i kišnog vremena, sugerirajući da se prigodom radova na kružnom toku dio sredstava osigura za sanaciju cijelog područja.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je sa svitom slavodobitno otvorio kružni tok, no područje oko škole je ostalo, udaljeno svega nekoliko metara od slavodobitno otvorenog kružnog toka, ostalo je kakvo jeste: poplavljeno na kiši, a po suhom vremenu pretrpano otpadom nesavjesnih građana, opasno po zdravlje i sigurnost.

Po Zakonu, gradska uprava je dužna u roku od 15 dana odgovoriti i uraditi izvješće po svakom zahtjevu za inspekcijski nadzor, što nije učinjeno. Ovo nije prvi put, jer smo iz HRS-a u više navrata upućivali prijave po drugim temama (primjerice radovi na kolektoru i dr.) na što također su se protuzakonito službe oglušile. Pravni tijek bi bio da se sada obraćamo razini iznad (ministarstvu prostornog uređenja HNŽ), kao što smo u prethodnim slučajevima radili, pa bi nas oni vratili na razinu ispod, koja bi prebacivala odgovornost s jedne službe na drugu, da bi u konačnici odbili naše zahtjeve jer „nismo stranka u postupku".

U međuvremenu, danas na dan 07.11.2016. učenici O.Š. Ilije Jakovljevića ponovno ne mogu bez trajekta ući u svoju školu, jednako kao što žitelji naselja Centar 2 koji imaju privilegiju života u tom dijelu grada, ne mogu bez ronilačkih odijela do svojih vozila.

Ovim putem pozivamo gradsku upravu da se očituje po pitanju našeg zahtjeva iz lipnja ove godine. Radite svoj posao. Ako misle da ćemo odustati i kako nećemo ići dalje pravne korake, varaju se. Mi ćemo ustrajati, bez obzira što vjerojatno u konačnici neće biti ništa od svega, jer vladajuća elita Mostar smatra privatnom svojinom. Baš nas zanima da li bi se oglušili da pliva područje oko „ministarke", oko „središnjice stranke svih naroda i narodnosti" ili oko vila dužnosnika iste i sl. Bit će izbori nekad i u Mostaru. Ničija nije do zore...

GO Mostar HRS