FOTO  FPMOZ: U Kampusu u Rodoču održan Božićni domjenak

FPMOZ, božićni domjenak
Na prijamu su se okupili djelatnici, suradnici i prijatelji FPMOZ-a.

Nazočne je prvo prigodnim govorom pozdravila prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc, Sanja Bijakšić  zahvalivši faklultetu i dekanu Vasilju na suradnji, te je svima nazočnima zaželjela sretne nadolazeće blagdane.

Nakon prorektorice riječ je uzeo domaćin, dekan prof. dr.sc Mario Vasilj koji je prigodnim govorom pozdravio djelatnike i prijatelje fakulteta, te im zaželio sve najbolje za blagdane riječima:

Poštovani uzvanici, dragi gosti i prijatelji, dobro došli na Božićni prijem Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Kao i svake godine s radošću i srdačnom dobrodošlicom primamo Vas ovdje u našem kampusu u Rodoču, u dom naše akademske obitelji.

Božić kao najveći obiteljski blagdan divna je prigoda da jedni drugima oprostimo, da se u zajedništvu okupimo, u veselju družimo i stvorimo preduvjete za novi zajednički, uspješan i blagoslovljen početak. U tom duhu, duhu naše kulturne baštine, naše kršćanske tradicije u kojoj su Božićni blagdani dani okupljanja, međusobnog praštanja i izmirenja te obnova duha zajedništva iz kojeg nam svako dobro niče sve Vas ovdje okupljene najsrdačnije pozdravljam: Dobro nam došli.

Kažu da postoje tri stvari za koje se vrijedi boriti: naša obitelj, naši prijatelji i naši snovi. Naša se obitelj kroz prijatelje proširuje, ovdje smo zajedno da slavimo i našu akademsku obitelj, zajednicu u kojoj živimo i naš narod. Svi smo zajedno pozvani da promoviramo kulturu života, da omogućimo našoj mladosti ne samo da budni sanjaju, nego i da ostvaruju svoje snove. No kao što kaže jedna mudra izreka da bi ostvarili svoje snove, morate se prvo probuditi.

Često sam slušao prigovore na našu mladost i nikada nisam dopustio da se ta kritika razbukta jer to je uvijek govor o nama i nije kritika mladih, nego upravo kritika svih nas u procesu odgoja i obrazovanja. Mi smo pozvani da osiguramo budućnost naše zajednice i naroda kroz odgoj i obrazovanje naše mladosti. Naša će budućnost biti upravo onakva kakvu stvaramo kroz odgoj i obrazovanje od obitelji, vrtića preko škola do sveučilišta. No i naša mladost snosi dio odgovornosti jer kao što kaže Dr. Seuss: „Od profesora možeš dobiti pomoć, ali mnogo toga ćeš morati naučiti bez njih, sam u svojoj sobi.“ Odgoj i obrazovanje je naš zajednički posao i to odgoj i obrazovanje uma i srca. Manjkav je svaki odgoj i obrazovanje koje se zaustavlja samo na obrazovanju uma. Naš posao nije vidjeti što se nazire u daljini, nego što je jasno pred nama. Od malih koraka sastoji se svako putovanje i najduži putevi započinju prvim koračićem. Kao što kaže stara mudrost: Prestanite razmišljati o svojim granicama, počnite otkrivati svoje mogućnosti. I tako ćemo ostvariti sebe same jer kao što kaže Ralph Waldo Emerson: „Najveće postignuće je da budete ono što jeste u svijetu koji konstantno pokušava od vas napraviti ono što niste“.

Ostanimo vjerni našim tradicijama, našim narodnim običajima, dopustimo sebi i ovakve trenutke zajedničkih druženja, zadovoljstva što imamo jedni druge što dijelimo prostor i vrijeme i zajedničku sudbinu. Veselimo se i radujmo.

Kažu da postoje tri vrline koje treba zadržati: strpljenje, unutarnji mir i dostojanstvo. I svaka od njih nam itekako treba u ovim turbulentnim, nama i našem narodu nesklonim vremenima. Ali teška vremena ne traju zauvijek, čvrsti ih ljudi pobjeđuju. U to ime vedro, samo polako i naprijed. I kao što kaže jedna naša stara pjesma: Bog nam daj zdravlje k tomu veselje, na tom Mladom Ljetu svega obilja.

Želim Vam radostan i blagoslovljen Božić, sretnu i uspješnu 2019. godinu.

Svako Vam dobro i poštovanje.

Dodijeljene su zahvalnice prijateljima i djelatnicima fakulteta , a tko ih je dobio moći ćete sutra vidjeti na našem portalu.

U ime onih koji su dobili zahvalnice zahvalila se dekanica Farmaceutskog fakulteta prof. dr. sc. Monika Tomić.

Domjenak je uveličan sa dvije prekrasne glazbene numere u izvedbi zbora studenata glazbene kulture.

Program je vodila Maja Lasić

Na koncu za sve nazočne priređen je prigodna zakuska.

Sve fotografije u GALERIJI.