Aluminij aktivirao programe zbrinjavanja tehnološkoga viška

... sudarena s ponovnim destabiliziranjem cijene metala na svjetskomu tržištu, gurnuli su najvećega izvoznika u BiH u gubitak od čak 20 milijuna KM, zaključno s krajem mjeseca ožujka.

Pokazao je to pregled poslovanja Aluminija d.d. Mostar za prvo tromjesečje tekuće godine.

Podsjećamo, sukladno Planu poslovanja, predviđeno je 2012. godinu završiti s deset milijuna KM gubitka, što je bilo planirano s prethodnom cijenom struje i cijenama uvoznih sirovina. Ostvareni gubitak nagnao je Upravu na konkretne reakcije, premda od početka recesije Aluminij uopće ne prestaje s provođenjem mjera štednje, pa je Nadzornomu vijeću Društva predloženo usvajanje Sanacijskoga plana, koji je jednoglasno prihvaćen na današnjoj sjednici toga tijela.

Donesene su odluke o prolongiranju zaduženja kod velikih banaka. U cijelosti je ukinut prekovremeni rad (osim djelatnicima u prvoj smjeni), suspendirane su naknade za prijevoz djelatnika, aktivirani ranije pripremani programi zbrinjavanja tehnološkoga viška i neraspoređenih invalida II. kategorije, kao i program za stimuliranje umirovljenja onih djelatnika koji su ispunili uvjete za prijevremenu mirovinu. Stimulacija je u cijelosti ukinuta, a direktorima pogona naloženo je načiniti prijedlog izmjena Organizacijske sheme i sistematizacije djelatnih mjesta. Stavljen je izvan snage i čitav niz odluka o novčanim davanjima na ime projekata za koje u ovomu trenutku Aluminiju nije niti nužno niti obvezno izdvajati sredstva. Također, u cijelosti ostaje na snazi i ranija odluka Nadzornoga vijeća o zabrani svih oblika novčanih davanja za sponzorsko-marketinške i projekte bilo kakovih potpora i pomoći, sve dok Aluminij ne prevlada teško stanje u koje je zapao nemarom vladajućih struktura u FBiH.

- Upalila se crvena svjetiljka i ako ove mjere ne poluče rezultate do 1. srpnja, idemo dalje s rezovima. Gubitak od 20 milijuna u tri mjeseca poslovanja potpuno je neprihvatljiv i u konačnici neizdrživ, jer ukoliko ne zaustavimo ovaj negativan trend i, usput, osjetno ne smanjimo taj iznos, gubitak ne ćemo moći pokriti i zato smo se odlučili na ove rigorozne i nepopularne, ali nužne mjere. Dobro je što su članovi Nadzornog vijeća prepoznali nužnost ovih mjera i jednoglasno ih podržali, a svakako računam i na razumijevanje naših djelatnika, u prvomu redu našega sindikalnog rukovodstva, od kojih nikada nismo krili podatke o poslovanju i koji u cijelosti znaju u kakovu se stanju Aluminij sada nalazi. Bitno je istaknuti, imali bismo mi snage već poodavno prevladati ovu krizu, čak i unatoč poskupljenjima uvoznih sirovina i lošoj cijeni našega metala, ali su nas u tragediju gurnule domaće, entitetske vlasti jer je struja naša ključna stavka, pošto Aluminij mjesečno, u prosjeku, plaća 15,5 milijuna KM na ime potrošnje električne energije - komentirao je direktor Aluminija Ivo Bradvica.

Aluminij