Aktivni studenti politologije Mostar svojim zalaganjem i trudom doprinose boljoj budućnosti

studenti, politologija, Mostar

...jer su dokazali da puno mogu postići realizirajući zajedničke ideje o projektima na Sveučilištu. Studenti političkih znanosti koji sebe vide u političkim procesima učlanili su se u Hrvatski Studentski Politološki Forum, koji je jedna od izvanrednih udruga na Sveučilištu. HSPF je pokrenuo mnoge projekte iz kojih su mladi na Fakultetu mogli puno naučiti.

Na petodnevnoj konferenciji «Vizije i ideje studenata fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine», održanoj na Jahorini od 23. do 27. travnja 2014. godine sudjelovalo je 32 studenata fakulteta političkih znanosti iz Banja Luke, Sarajeva i Mostara, i jednoglasno su usvojeni zaključci koji su ključni za budućnost BiH. Politički profesionalci, mladi politolozi bolje razumiju bit Bosne i Hercegovine i mogućnost dogovora o ključnim političkim prijeporima u njoj nego što to manifestiraju njihove starije kolege. Jedna od važnih poruka bila upravo to da je rješavanje hrvatskog pitanja prioritet.

Nakon Konferencije, HSPF organizira Simulirani parlament 2014., koji je prvotno zakazan za početak travnja, održati će se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. svibnja 2014. godine. Svečano otvaranje Simuliranog parlamenta zakazano je za srijedu 21. svibnja 2014. godine u 18 sati u Amfiteatru Antun Branko Šimić Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

55 studenata raspravljati će o "Zakonu o abortusu", a isti su raspoređeni u pet frakcija: ljevica, desnica, centar, radikalna desnica i ekstremna ljevica. Centar će predstavljati članovi Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF), dok su zbog otkazivanja članova Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci, članovi HSPF-a bili primorani imenovati još deset zastupnika da predstavljaju ljevicu, kako ne bi došlo do novog otkazivanja. Banjalučka je strana, dakako, imala opravdan razlog da izostane s ovogodišnje simulacije, budući da sudjeluju u akcijama pomoći područjima pogođenim poplavama u Republici Srpskoj.
Osim HSPF-a, na Simuliranom parlamentu 2014. sudjelovati će i Studentska organizacija SPONA iz Sarajeva, koja je potvrdila svoje zastupnike, organizacija ELSA Mostar (studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru) te studenti komunikologije s Univerziteta Džemal Bjedić u Mostaru.