20 tisuća vjernika ostaje bez crkve?!

U prijedlogu regulacijskog plana za naselje Centar 2 na mjestu sadašnje župe sv. Ivana apostola i evanđelista nije predviđen vjerski objekt, već bi se tu trebala nalaziti sportska igrališta. Time će, nakon usvajanja plana za Centar 2, ne samo ovo naselje već i cijela župa, kojoj, prema procjenama, gravitira oko 20 tisuća župljana, ostati bez molitvenog prostora.

Regulacijski plan koji uključuje izmjene tog područja u tri navrata je bio pred gradskim vijećnicima, ali kako se usvajao u paketu sa Sjevernim logorom, nije dobio potporu. Međutim, to ništa ne mijenja jer po zadnjem prijedlog između SPC-a Orca i budućeg Mepasova centra koji se još izgrađuje nema sadašnjeg pastoralnog objekta, već su predviđena dva sportska igrališta i parkirališta.

Crkva nije predviđena

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Salem Bubalo za Dnevni list je potvrdio kako prijedlogom na tom području nije predviđen postojeći objekt.

- Koliko se sjećam, bilo je nekih amandmana da se na tom području urade sportska igrališta, i to je bilo i u zadnjem prijedlogu. Mislim da će, kad se usvoji plan, tu biti igrališta. E, sad, hoće li se još nešto mijenjati, to ne znam, rekao je Bubalo.
Vjerskog objekta, prema njegovim informacijama, nema ni u kakvim kombinacijama, niti ima ikakvih zahtjeva po tom pitanju. 

Da stvar bude još paradoksalnija, najbolje svjedoči primjer kako se prema prvobitnoj ideji na mjestu sadašnjeg vjerskog objekta planirala graditi čak manja stambeno-poslovna zgrada. Jedan jači mostarski građevinski investitor je na tom mjestu namjeravao izgraditi zgradu na četiri-pet etaža, međutim, to mu nije prošlo za rukom. Na prvoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se po prvi puta raspravljalo o planovima za Centar 2 i Sjeverni logor, održanoj u travnju 2010., dio vijećnika kad je doznao za to otvoreno se pobunio protiv toga. Zanimljivo je da su protiv tog prijedloga bili i vijećnici i HDZ-a i SDP-a koji su otvoreno progovorili protiv tajkuna i betonizacije najvećeg mostarskog naselja. 

Vijećnik SDP-a Nedeljko Prljeta koji je bio jedan od velikih protivnika izgradnje te zgrade prisjetio se kako su se stvari tad odvijale.
- Nakon što sam intervenirao, odmah su skinuli jednu takvu ideju. Radilo se o prevelikoj gustoći izgrađenosti, što je potpuno neprihvatljivo. S jedne strane je Orca, s druge ovaj novi centar, u blizini je sportska dvorana, a i na području mljekare je bila predviđena još jedna velika zgrada. To je bilo nemoguće. Izgradilo bi se nekoliko tisuća stanova. Zamislite, u tom tolikom kompleksu nigdje ne bi bilo sportskog igrališta i zelenila, pa sam se ja usprotivio protiv te izgradnje. Ja sam tražio da se izgrade dva terena, a na ostalom dijelu da naprave što god hoće, prisjeća se Prljeta.
Kad je u pitanju postojeća crkva, ona nikad tu, kako kaže Prljeta, nije bila ni predviđena. To je bilo vojno skladište, koje privremeno služi za obavljanje vjerskih obreda. 

Iznajmljeni prostor

Dnevni list podsjeća kako župa sv. Ivana apostola i evanđelista već godinama djeluje u iznajmljenom skladištu bivše JNA vojske, u Ulici kneza Višeslava, koje ni približno ne zadovoljava pastoralne potrebe župljana. Ugovor o najmu ove “skladišne crkvice” produžen je do 2016. i nepoznato je hoće li biti u mogućnosti isti dalje produžavati budući da regulacijskim planom, koji još nije usvojen na tom području, nije predviđen vjerski objekt. Komentar iz ove župe po ovom pitanju jučer nismo uspjeli dobiti, ali još prije nekoliko mjeseci za naš list su potvrdili da imaju potpisan ugovor do 2016. godine, a što će dotad biti, ni sami ne znaju. 

Župa će preseliti u crkvu Kristova Uskrsnuća

Župa sv. Ivana apostola i evanđelista svoj novi vjerski prostor bi trebala dobiti u crkvi Kristova Uskrsnuća, poznatijoj kao mostarska konkatedrala, čija je izgradnja započela još prije nekoliko godina. Kamen temeljac postavljen  je sad već davne 1996. u Ulici kardinala Stepinca, kod hotela “Ero”.

Do svibnja 1999. godine napravljeni su betonski radovi kripte i dvije etaže pastoralnog centra. Radi nedostatka financijskih sredstava i političkih zavrzlama koje je sa sobom donijela izgradnja, radovi su obustavljeni te uz sva nastojanja nisu još nastavljeni. 

U kolovozu 2004. biskupijsko-pastoralno vodstvo, na čelu s biskupom Ratkom, zaključilo je da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme u financijskom, graditeljskom, stambenom i liturgijskom pogledu za crkvu Kristova Uskrsnuća te je započeta akcija prikupljanja financijskih sredstava za daljnju izgradnju crkve Kristova Uskrsnuća koja i sad traje.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list