Samoanci odlično otpjevali pjesmu Moja Hercegovina

klapa, moja hercegovina, Međugorje
... haka grupe „Te Roopu Tarara o Aoteraroa" gostovao je sinoć u Herceg Etno selu u Međugorju. Zahvaljujući Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske navedeni izvođači su na turneji „Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi", u sklopu koje će nastupiti u 12 hrvatskih gradova, a sinoć su nastupili u Međugorju na Hercegovačkom kulturnom ljetu.

- Na turneji "Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi", gdje predstavljamo naš rad sa drugim kulturama koje žive na Novom zelandu, želimo vam predstaviti jednu jedinstvenu priču u svijetu. Pravi kulturni raritet koji se odigrava na drugom kraju svijeta i poslati vam poruku koju donosimo svi zajedno. To je poruka mira, ljubavi, jedinstva i poštovanja. Zahvaljujući Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Herceg Etno selu i gospodinu Penavi imamo izuzetnu čast predstaviti se ovdje u ovom za nas najvažnijem svetištu - kazao je prije predstavljanja izvođača gospodin Goran Kačurov, član FA Kralj Tomislav iz Aucklanda.

Folklorni ansambl Kralj Tomislav već 22 godine djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu Auckland. U svom radu njeguje, čuva i promiče hrvatsku kulturnu baštinu te je najveći i najuspješniji promicatelj tradicijske kulture Hrvata na Novom Zelandu. Jednosatnim nastupom Hrvati, Maori i Samoanci sinoć su odškrinuli vrata bogate kulturne riznice u kojoj se isprepliće hrvatska, maorska i samoanska kultura na Novom Zelandu.

„Vilo moja" i „Moja Hercegovina" na repertoaru Samoanaca

Svoje prijatelje Hrvati s Novog Zelanda poveli su na turneju kako bi ih upoznali s ljudima koji stoje iza lijepih hrvatskih pjesama i plesova, a iz repertoara Klape „Samoana" dalo se zaključiti da su, unatoč jezičnim barijerama, Samoancima „za uho zapele" pjesme iz najrazličitijih hrvatskih krajeva.

Na repertoaru Samoanaca sinoć su se tako našle pjesme „Vilo moja", „Suza za zagorske brege", ali i „Moja Hercegovina", čija je izvedba oduševila gledatelje u amfiteatru Herceg Etno sela.

Ništa manje oduševljenje nije izazvala ni izvedba maorskog ratničkog plesa „Haka", nakon čije su zajedničke izvedbe članovi FA Kralj Tomislav Branimiru Penavi, direktoru Herceg Etno sela Međugorje, uručili originalni vez Napui plemena iz sjevernog dijela Novog Zelanda. Pleme Napui dočekalo je Hrvate na Novom Zelandu u vrijeme dolaska prvih Hrvata, a kako bi pokazali koliko cijene i poštuju Hrvate u dio svojih ručnih radova ukomponirali su hrvatski grb.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje

Citluk.ba