Protekla godina u Međugorju ostat će zabilježena kao jedna od najposjećenijih

... nisu ostavili veće posljedice u pogledu ostvarenih dolazaka domaćih i stranih turista u ovo marijansko svetište.

Prema statističkim podacima koje su objavili Informativni centar „Mir" Međugorje, u suradnji sa župnim uredom, 2012. godina ostat će upamćena kao druga najposjećenija godina u Međugorju, a nadmašila ju je jedino 2011. godina kada se obilježavala trideseta obljetnica Gospinih ukazanja.

Da je tome tako, svjedoči i broj podijeljenih svetih pričesti, kojih je prethodne godine bilo podijeljeno nešto više od preko 1,8 milijuna, kao i broj svećenika koncelebranata.

S ukupno 42.009 svećenika koncelebranata na Svetim misama, 2012.g. je postala najbolja godina ikada, nadmašivši time brojku od 41.096 koncelebranata iz 2011.g., čiji je broj nadmašio sve one iz dosadašnjih godina, navode iz Informativnog centra.

Najviše hodočasnika iz BiH, Hrvatske i Italije

U nedostatku relevantnih statističkih podataka, čime bi se realno mogao prikazati broj posjetitelja u međugorskim motelima, hotelima i pansionima, te broj hodočasnika koji su odsjedali izvan Međugorja, broj podijeljenih svetih pričesti ostaje jedini indikator posjećenosti Međugorja. Najviše je pristiglih hodočasnika, navode iz ureda, bilo iz Hrvatske, BiH i Italije, a zatim su slijedili oni iz istočnoeuropskih zemalja, te Francuske, Austrije i Njemačke, a organiziran je i dolazak brojnih skupina iz udaljenijih, prekooceanskih zemalja.

Očekivanja od ove godine su velika, kao i prethodnih godina

Međugorje je u proteklih 30 godina izraslo iz sela u jedno od većih mjesta u zapadnoj Hercegovini. Ono i dalje ima status mjesne zajednice, iako kroz njega prođe, u njemu živi i radi desetak tisuća ljudi. Pred Međugorjem je nova, 2013. godina, kao i nova godina obljetnice Gospinih ukazanja. U turizmu, očekivanja su velika, kao i prethodnih godina. Mještani se nadaju da će ova godina ipak donijeti nešto novo po pitanju prometnih i raznih drugih javnih infrastrukturnih investicija.

Iako će biti teško,u svakome pogledu nadmašiti gore navedene brojke nadati je se da će i ove godine kao i u buduće Međugorje biti i ostati jedno od najposjećenijih svetišta u svijetu!

Izvor: hum.ba