Počeli radovi na izgradnji nove 1350 duge i 7 metara široke ceste od Međugorja do Potpolja

...objekata u Međugorju ne pridaje se dovoljno pažnje kakvu to svjetski poznato mjesto zaista zaslužuju. Žalosno je, naime, što Međugorje i Bijakovići još uvijek nemaju kanalizaciju o kojoj se godinama samo priča, ali ni odgovarajuće pristupne niti ceste kroz samo mjesto. Dovoljno je samo proći regionalnom cestom Čapljina

- Tromeđa - Široki Brijeg (koja dijelom prolazi kroz Međugorje) i uvjeriti se u kakvom je jadnom stanju. Iako je regionalna cesta Mostar - Čitluk - Ljubuški nešto uređenija, ipak se mora reći da je sramota što još nije uređeno raskrižje regionalnih putova na Tromeđi, na kojem su svakodnevne gužve neizbježne jer je, osobito u ljetnim mjesecima zasigurno jedno od najprometnijih na ovim prostorima. Nova će cesta osjetno rasteretiti promet prema Međugorju treba, međutim, istaknuti da općina Čitluk, sukladno svojim mogućnostima, čini sve kako bi promet cestama koje vode prema Međugorju i kroz samo mjesto bio što sigurniji.Kako bi se što prije rasteretilo prometno raskrižje na Tromeđi te u ljetnim mjesecima smanjile gužve prema Međugorju, ovih su dana počeli pripremni radovi na izgradnji trase potpuno nove ceste za Međugorje. Nova međugorska prometnica gradi se od mosta na potoku Lukoć (od bivše Gljivare) pa do spoja s budućom čitlučkom obilaznicom ( u blizini Lovačkog doma u Potpolju).

Od Marina Barbarića, direktora JP Broting d.o.o. Čitluk koje nadzire radove, ta će prometnica biti duga 1.350 m, a široka 7 metara te kada bude završena osjetno će rasteretit promet prema Međugorju, posebice na raskrižju Tromeđa. Investitor tog projekta je općina Čitluk, a sredstva za gradnju te nove ceste u iznosu od 870.000 KM, zajednički su osigurali općina Čitluk (60 posto) i federalno Ministarstvo prometa i komunikacija (40 posto).

Nakon obavljenog javnog natječaja, gradnja te ceste povjerena je djelatnicima KTM Brina iz Posušja, koji bi, kako je planirano, te poslove trebali dovršiti do kraja ove godine.

Osim što će rasteretiti promet, značaj te ceste je i u tome što će otvoriti put prema budućem prostranom parkiralištu za autobuse koje se planira graditi neposredno uz tu buduću međugorsku prometnici. Uz to, ta će cesta omogućiti lakšu izgradnju tlačnog kolektora za međugorsku kanalizaciji, koji se planira graditi od Međugorja do postojećeg čitlučkog pročistača u Potpolju.

brotnjo.info