Hercegovac i Zagorac na zavjetnom hodočašću Majci Božjoj u Međugorje

. Od tog radosnog susreta u Bleiburgu do danas ova dvojica dragovoljaca Domovinskog rata propješačili su skoro 10.000 kilometara hodočašća kako u domovini Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

U pretprošlu nedjelju ovaj dvojac je nakon misnog slavlja u zagrebačkoj katedrali i blagoslova na grobu blaženog Alojzija Stepinca krenuo na zavjetno hodočašće Majci Božjoj u Međugorje pod motom 'U križu je spas!'. U petak predvečerje su, nakon trinaest dana hoda, stigli u Široki Brijeg gdje su pohodili crkvu Uznesenja Blažene Djevice na Nebo i pomolili se na grobu širokobrijeških franjevaca mučenika. U Širokom Brijegu ostaju do ponedjeljka jutro kada će krenuti put konačnog odredišta.

- Naše zavjetno hodočašće podijelili smo na 14 dana u spomen na 14 križnih postaja našega Spasitelja Isusa Krista. Za početak ovog našeg hodočašća simbolično smo odabrali grob Alojzija Stepinca, blaženika i mučenika koji je i sam prošao križni put zbog svoje vjere i nacije. Stoga mi danas hodočastimo naš Hrvatski križni put i molimo za sve one koji i dandanas proživljavaju iste muke, za sve one koji imaju patnje, ali ponajviše za naše suborce koji su podarili svoje živote za Oltar domovine, kazala su za ABCportal ova dvojica hodočasnika po dolasku u Široki Brijeg.

Kako su obojica dragovoljci Domovinskog rata kroz svoje hodočašće posebno su se spomenuli svojih suboraca iz HV-a i HVO-a, te hrvatskih uznika u Haagu, za koje svakodnevno mole krunicu vjerujući kako će pravda stati na stranu pravednika. Također, na putu od Zagreba do Širokog Brijega, odnosno Međugorja posjećivali su spomen-obilježja poginulih branitelja Domovinskog rata (Turanj, Slunj, Rakovica, Plitvice, Udbina, Knin...).

- Putem su nas pratile braniteljske udruge i dalmatinski franjevci koji su se brinuli za naš smještaj i hranu, ali i svi ostali dobri ljudi koji su nas tako radosno dočekivali i ugošćavali u svojim domovima. Za sve njih također molimo i preporučujemo ih Majci Božjoj, napominje ovaj hodočasnički dvojac.

Na svome hodočašću koje bi trebali okončati u ponedjeljak, na samu godišnjicu Gospina ukazanja u Međugorju, Marinko i Dragutin nose veliki križ i barjak hrvatskog naroda. Hodočasnički križ su blagoslovili prije mjesec dana na stratištu, jami u kojoj su spaljeni i pobijeni i spaljeni hercegovački franjevci u Širokom Brijegu. Po okončanju hodočašća u Međugorje križ će predati viceposlutaluri mučenika na trajno čuvanje i spomen ovog križnog puta za Domovinu i hrvatski narod.