Reportaža iz Međugorja:Ne očekujemo da će nas Papa priznati

Međugorje, svetište, kraljica mira, katarina, Međugorje, ozdravljenje, Međugorje, Vatikan, Međugorje, Vatikan, Međugorje, Papa Franjo, Vatikan, Papa, Međugorje, poziv, korizma, akcija, Međugorje, Međugorje, josip, oko, spas
U Međugorju se jučer ni po čemu nije moglo zaključiti da se u Vatikanu upravo priprema objava odluke o sudbini tog zapadnohercegovačkog mjesta koje godišnje pohode stotine tisuća vjernika, piše Jutarnji list.

Obilan pljusak od ranog je prijepodneva s ulica otjerao malobrojne hodočasnike, a s obzirom na to da je siječanj, kada u Međugorju gotovo da ni nema gostiju pa su trgovine zatvorene, cijelo je mjesto djelovalo kao grad duhova.

Jedina živost mogla se primijetiti za vrijeme nedjeljne mise u 11 sati, na koju ide cijelo mjesto. Župna crkva Sv. Jakova Apostola bila je, kao i obično, puna vjernika, no uglavnom se radilo o mještanima Međugorja i okolnih mjesta.

Misu je predvodio župnik fra Marinko Šakota. On se tijekom svoje propovijedi ni jednom nije osvrnuo na objavu vijesti da je posebno vatikansko povjerenstvo, koje je proteklih godina intenzivno radilo na utvrđivanju okolnosti Gospina ukazanja na brdu ponad hercegovačkog sela, završilo s radom i svoje zaključke podastrlo Kongregaciji za nauk vjere.

Fra Marinko je propovijedao o potrebi čovjeka da preispita pozive koji mu dolaze od Boga, pozive da pomogne onima koji su potrebiti.

Iako je u Međugorju više od pola tisuće suvenirnica, a prema nekim procjenama i više, jučer su tek malobrojne bile otvorene jer nisu kome imale prodavati svoje suvenire. U jednoj susrećemo prodavačicu Mariju Ostojić, koja je čula za vijest o završetku rada vatikanskog povjerenstva. Nestrpljivo iščekuje kada će Papa odlučiti objaviti odluku, kakva god bila.

- Naravno da se nadamo pozitivnom ishodu, da će papa priznati međugorsko čudo. No, dok se to ne dogodi preostaje nam samo čekati. Priznanje bi bila dobra stvar za Međugorje, i zbog vjernika koji ovamo dolaze i zbog samog mjesta, jer bi se zasigurno povećao broj hodočasnika - kaže Marija.
Broj vjernika koji godišnje pohode ovo nepriznato marijansko svetište i sada je impresivan. Iako novac zarađen u Međugorju čini gotovo polovicu svih turističkih prihoda Bosne i Hercegovine, nitko zapravo ne zna koliko gostiju godišnje posjeti ovo nepriznato marijansko svetište. Neki kažu da se na godišnjoj razini ostvari 500 tisuća noćenja. Drugi govore da je riječ o milijun do milijun i pol noćenja godišnje. Treći, koji pokušavaju skupo prodati svoja zemljišta i nekretnine, govore o 20 milijuna turista. Ne zna se čak ni s koliko kreveta ima u Međugorju

Župnik župne crkve Sv. Jakova Apostola, crkve u kojoj se godišnje podijeli oko milijun i pol hostija (što je možda jedini stvarni pokazatelj broja hodočasnika) nije bio raspoložen za razgovor.

Dostupan nije bio ni kardinal Vinko Puljić, član vatikanskog povjerenstva, kao ni vanjski član Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu.

Doznaje se da su se obojica vratila u BiH iz Rima, gdje su bili na audijenciji kod pape. Kardinal Puljić u subotu navečer služio je misu u Sarajevu, na kojoj se također nije osvrtao na Međugorje. Iz više izvora doznali smo kako je traženje izjave crkvenih vjerodostojnika "lupanje o neprobojni zid".

U Međugorju su uvjereni da se ništa posebno neće dogoditi ni kada Papa priopći svoju odluku.

- Trideset godina slušamo isto i ništa se nije promijenilo. Vjerujem da će Papa i ovaj put reći da odluka nije konačna". No, minimalno što bi mogli učiniti za nas jest da se Međugorje prizna kao mjesto katoličke pobožnosti i molitve.

Uvjerena sam da neće priznati Gospina ukazanja, jer ona još traju, a nigdje se nije dogodilo da neko svetište bude proglašeno službenim dok su vidioci još živi i ukazanja traju. Kao što je poznato, Gospa se dijelu vidioca ukazuje svakodnevno - rezonira jedna stanovnica općine Čitluk, koja se nije željela predstaviti.

Od vidioca, u Međugorju jučer nije bilo nikoga osim Jakova Čole, koji je već godinama nedostupan novinarima. Najpoznatija, vidjelica Vicka, u Italiji je, gdje živi dobar dio godine.

Neki su u Americi, a vidjelica Mirjana jučer je bila u Zagrebu, kao i fra Jozo Zovko, svećenik zaslužan za razvoj priče o Gospinu ukazanju u Međugorju.

Jutarnji list