Biskup Datus Hilarion Lega: Potpuno sam siguran da je Međugorje Božje djelo

Za biskupa je zaređen 2003. godine, a u Međugorje je došao na poziv prijatelja

Oče biskupe, hvala Vam što ste se odazvali na ovaj razgovor i, na početku, kažite nam nekoliko riječi o svom pastoralom djelovanju.

Zovem se Datus Hilarion Lega, biskup sam biskupije ManokwariSorong, u Zapadnoj Papui. Za biskupa sam zaređen prije sedam godina. Moj je zadatak ne samo ići zajedno s ljudima i djelovati u smislu vjere i duhovnosti nego, u još mnogo širem smislu brinuti se za život vjernika i za sve ono što spada u društvene i socijalne teme u mojoj biskupiji i zemlji.

Kad ste čuli za Međugorje?

Za ukazanja Kraljice Mira u Međugorju čuo sam na samom početku, mislim da je to bilo prve godine ukazanja, 1981. godine. U minulim godinama Međugorje se razvilo u svjetski poznato molitveno središte i gdje se god spomene, posvuda se govori da je to danas u svijetu jedinstveno mjesto molitve i mira. Sad kad sam boravio u vašem mjestu, a to mi je odavno bila želja, mogu i sam kazati da je to izvanredno mjesto ukazanja, molitve i obraćenja.

Što Vas je potaknulo na hodočašće Kraljici Mira, nakon 29 godina ukazanja?

Zauzet sam tijekom cijele godine, cijela ova godina bila je ispunjena mnogim obvezama, ali sam prihvatio poziv prijatelja koji su došli u Europu, na Pasionske igre, koje se održavaju u Oberammergau, u Njemačkoj. Mislim da će ubuduće s tim danima biti uključena i putovanja u Međugorje. Zahvalan sam i sretan što sam mogao doći. Moji su dojmovi jako, jako dobri. Sve što vidim, samo mjesto i sve što se nudi, cjelokupni molitveni program, vrlo mi se sviđaju. Svima onima koji su ovdje u službi od srca želim sve najbolje

Što ljude privlači u Međugorje?

Ljudi dolaze jer se Gospa ovdje stvarno ukazuje. Riječ je o mjestu osvježenja, obnove, početka novoga života. Međugorje privlači mnoge ljude, a oni koji dolaze, ne dolaze samo zbog Gospinih ukazanja - rekao bih da ovdje čovjek dolazi upoznati samoga sebe, svoju vjeru, srce. Osjećam da se u ovom mjestu događa osobni susret s Majkom Marijom. Potpuno sam siguran da je ovo Božje djelo, Božji zahvat u naše vrijeme.

Čitate li Gospine poruke?

Poruke manje čitam, a više o njima čujem od prijatelja i znanaca. U svemu tome ključno je da nas Bog poziva. Svaki naš dolazak u ovo milosno mjesto, bez obzira na to tko nas je potaknuo ili pozvao da dođemo, zapravo je odgovor na poziv dobrog i milostivog Boga. Bog je uvijek na djelu, vidjeli mi to ili ne. On daje znakove, on čini svoja djela, neovisno o tome prepoznajemo li ih ili ne. Bog je uvijek na djelu, a poruke Kraljice Mira su Božje djelo i, kako vidimo, ne mogu proći u tišini. Božju vijest treba navijestiti preko oceana, preko brda i dolina, posvuda.

Na kraju razgovora, mons. Datus Hilarion Lega kazao je kako će uskoro ponovno doći u Međugorje

Glasnik mira

medjugorje-info.com