Sveta Kata, snijeg za vrata - Središnje misno slavlje i procesija u Ljubuškom

sveta kata, Ljubuški, sveta kata, sveta kata, sveta kata
Središnje slavlje bit će upriličeno u Ljubuškom gdje će građani proslaviti blagdan svoje zaštitnice sv. Kate. Na samu svetkovinu sv. Kate svete mise će biti upriličene u 9, 11 i 18 sati. Prije svečane svete mise u 11 sati upriličit će se i procesija s kipom sv. Kate ulicama našeg grada. Humački frnjevci pozivaju sve župljane na proslavu zaštitnice Ljubuškog.

Katarina je bila zanimljiva jer se nije željela udati za rimskog časnika, koji ju je zbog neuzvraćene ljubavi osudio na smrt. Prema životopisu svetaca, Sveta Katarina je umrla 25. studenoga 310. godine.Katarina je žensko ime s mnoštvom inačica kojemu je ishodište u grčkom imenu Aikaterina. Značenje imena Katarina je "čista", "djevica", "ona koja je čista", također ima značenje i "mudra". Ime se proširilo Europom u ranom razdoblju kršćanstva, a do današnjih dana jedno je od vrlo popularnih ženskih imena.

Sveta Katarina je jedna od najraširenijih svetica, zaštitnica studenata filozofije, a mnoge crkve u Hrvatskoj nose njezino ime.

Uz nju se veže uzrečica "Sveta Kata, snijeg za vrata", (iako nam je ovih dana iznimno sunčano i toplo :D ). Stoga, svima koje nose ime Kata, Katarina, Katica, Keti i sve izvedenice tog imena.

SRETAN VAM IMENDAN!!!

Ljubuski-online