Svečano proslavljen dan općine Ljubuški

Proslava Dana općine započela je polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježja na Trgu domovinske zahvalnosti za sve poginule hrvatske branitelje ljubuške općine. Nakon toga, u crkvi sv. Kate služena je sveta misa zahvalnica koju je predvodio humački gvardijan fra Miro Šego uz koncelebraciju klobučkog župnika fra Marka Juriča.
U svojoj propovijedi fra Miro je čestitavši Ljubušacima dan općine, naglasio važnost zajedništva, ljubavi i međusobnog povjerenja, koji su, prema njegovim riječima, neophodni za opstanak i zdrav suživot u jednoj zajednici.

Središnji događaj proslave Dana općine Ljubuški bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubuški koja je održana u svadbenom salonu Ohio. Predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški Vice Nižić uputio je riječ dobrodošlice svim gostima i čestitku Ljubušacima.

Nakon toga prigodnim govorom nazočnima se obratio načelnik Nevenko Barbarić koji je naglasio kako je općina Ljubuški jedna od općina koja ulaže u infrastrukturne projekte i radi na dobrobit svojih građana. Upoznao je nazočne s najvažnijim projektima koji su realizirani ili koji će biti u skorije vrijeme realizirani. Istaknuo je kako je općina Ljubuški mjesto u kojoj je aktivan kulturni, gospodarski i športski život i mjesto koje unatoč svjetskoj gospodarskoj krizi kontinuirano napreduje što pokazuju i realizirani projekti prije svega poslovna zona Mostarska vrata. Nastavit ćemo sve infrastrukturne projekte u mjeri u kojoj nam mogućnosti dopuštaju. Očekuje nas uistinu teško razdoblje, neizbježno. Međutim, ja jesam optimist i s puno rada, dobrih namjera i uz Božju pomoć vjerujem u bolje dane na ovom prostoru, bolji život dostojan čovjeka i vremena u kojem živimo - zaključio je Načelnik  čestitavši Ljubušacima dan općine i zahvalivši gostima koji su danas bili na sjednici.



Na svečanoj sjednici nazočili su brojni uglednici iz političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog života Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izdvajamo zamjenika premijera FBiH i ministra financija u Vladi FBIH Vjekoslava Bevandu te našeg Ljubušaka Nevenka Hercega, federalnog ministara okoliša i turizma, generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru Velimira Plešu, premijera Vlade ZHŽ Zvonku Jurišića i resorne ministre, izaslanstvo Grada Čakovca i Međimurske županije predvođene gradonačelnikom  Brankom Šalamonom i županom Ivanom Perhočom, zastupnika u državnom Parlamentu Martina Raguža i Stjepana Krešića predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH, te izaslanstva susjednih općina iz Hercegovine i gradova Metkovića i Vrgorca.

U ime Vlade ZHŽ nazočnima se obratio predsjednik Vlade Zvonko Jurišić. On je svoje obraćanje, umjesto za protokolarne čestitke, odlučio iskoristiti za politički govor, kako je rekao radi informiranja cjelokupne javnosti i prijenosa na Radio Ljubuškom, pozvavši na poštivanje županijskih zakona napavši neizravno općinskog načelnika osvrćući se na njegovo izlaganje. Navodeći slučaj kako je pravni zastupnik općine Široki Brijeg na Ustavnom sudu izjavio da ne prizna zakon o lokanoj samoupravi županije već samo federalni zakon, pozvao je općinare da se ti županijski zakoni poštuju u Ljubuškom. Potom se obrušio na nazočnog dopremijera i ministra financija Bevandu, pošto smatra da je ova Županija zakinuta prilikom raspodjele prihoda s više razine. Zatim je naveo točne iznose ulaganja u škole u ljubuškoj općini kao i poticaje poljoprivrednicima kroz poticaje proizvodnji i subvencioniranje kamata po njegovim riječima u iznosu milijun maraka, koje su kako veli ti poljoprivrednici prije 4 godine mogli samo sanjati.

Nakon premijera Jurišića skupu su se prigodnim govorom obratili dr. Nevenko Herceg, federalni ministar turizma i zaštite okoliša, a zatim i zastupnik u državnom parlamentu Martin Raguž. Uz čestitke žiteljima Ljubuškog za ovaj izuzetan dan Raguž je naglasio kako je neizbrisiv trag i doprinos koji su ova općina i njeni žitelji, i ne samo ove današnje generacije dali opstanku i slobodi hrvatskog naroda ne samo u BiH nego i na nacionalnoj razini. Ta činjenica nas dodatno obvezuje da ostanemo na tragu te odgovornosti i u ovim vremenima koja nisu nimalo jednostavna i koja se prelamaju možda i teže nego 1991. godine. Također je pohvalio zajednički nastup hrvatskih ministara u federanoj vladi oko koridora Vc, zaključivši da će njegova izgradnja na dionici Bijača - Zvirovići uvelike doprinijeti razvoju ove općine.

Potom se obratio međimurski župan Ivan Perhoč, a nakon njega i uvijek rado viđen gost i dokazani prijatelj našega kraja, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša, inače Međimurac te je njegova zasluga potpisivanje povelje o prijateljstvu između Međimurske županije te Ljubuškog, Čitluka i Širokog Brijega obavljeno netom prije ove proslave. On je u svome obraćanju kazao kako je Ljubuški mjesto koje uvijek rado posjeti.



Zatim se pristupilo dodjeli općinskih priznanja, tako su počasnim građanima proglašene časna sestra Muriel Geisler i gđa Mary Walsh zaslužne za izgradnju doma za starije i siromašnije osobe sv. Josip Radnik u Ljubuškom. Nagradu za životno djelo dobio je fra Žarko Ilić, osnivač i glavni urednik Kršnog zavičaja, a u njegovo ime primio ju je humački gvardijan. Godišnja nagrada općine pripala je gospodarskom društvu NUIĆ doo Crnopod Ljubuški, a uručena je direktoru društva Branimiru Barišiću.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor „Gimnasium“ ljubuške gimnazije pod vodstvom maestra prof. Zdenka Vištice, koji su uz neizostavnu Lijepu našu i Hercegovinu u srcu, razgalili srca svih nazočnih izvođenjem skladbe "Ljubuški" nedavno preminulog svog profesora i velikog čovjeka Martina Pere Borasa kojom je završila ova svečanost.

L.M. | LJ::portal