Reakcija na isključenje vode naseljima u općini Ljubuški: A da mi vama isključimo struju?

Zbog nepodmirenih računa za isporuku vode od strane Općine Ljubuški prema Komunalnom Vrgorac ovaj distributer vode za naselja Podprolog, Orahovlje, Crveni Grm i Kašče u općini Ljubuški prekinuo je potpuno isporuku vode domaćinstvima u ovim naseljima.

Kao nositelj duga označeno je Komunalno poduzeće Ljubuški koje je u stečaju, a radnici više od pola godine nisu primili plaću. Odluka Komunalnog Vrgorac da u vrijeme najveće suše i potrebe za vodom potpuno prekine isporuku vode domaćinstvima s BiH strane granice u najmanju ruku je moralno upitna. Ako je ova odluka i imala za cilj stvoriti pritisak na Komunalno poduzeće Ljubuški, pa i preko leđa stanovnika, onda je potpuno promašena, jer od poduzeća u stečaju nije moguće naplatiti potraživanja. O moralnosti potpunog zatvaranja vodovodne mreže dalo bi se podosta govoriti.

Jednostrani potezi kojima se pribjegava često vuku i odgovarajuće odgovore. Stanovništvo naselja s ljubuške strane granice je ogorčeno. Kažu kako su račune za vodu uredno plaćali, a krivnju za nepodmirenje računa Komunalnom Vrgorac vide u svom Komunalnom poduzeću.

Vrgorac se električnom energijom opskrbljuje preko Ljubuškog, a stanovništvo pogođeno redukcijama vode pita se što bi se dogodilo da Ljubuški jednostrano prekine isporuku električne energije na prostor Vrgorca. Također, vrgorska polja vodu za navodnjavanje dobivaju s ljubuške strane pa se mnogi pitaju što bi bilo s poljoprivrednom proizvodnjom u poljima da se jednostrano prekine isporuka vode u vrgorska polja Rastok i Jezero.

Sve su ovo argumenti koji govore u prilog suradnji gradova koji su smješteni na prostoru s kojega su upućeni na suživot. Ishitreni potezi mogu donijeti samo nove probleme umjesto rješenja.

Izvor: Dalmacijanews.com