KRVI KRONIČNO MANJKA, borba cijelo ljeto, Dr. Knežević: Bolesnik ne bi trebao čekati krv, nego krv njega

darivanje krvi

Gotovo svakodnevno se društvenim mrežama širi poziv da je nekome potrebna krv. Bilo je tako i zadnjih dana, kada se prolomio poziv da je krv hitno potrebna jednom Čapljincu, pa potom i jednoj mladoj djevojci. Ljudi se na takve pozive redovito odazivaju, a bilo je tako i ovaj put.

Prim. mr. sc. Jadranka Knežević, dr. med. i pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar potvrdila je da je bilo odziva na pojedinačne pozive, te da krvi kronično nedostaje, na što su i sami upozoravali u više navrata.

„Stanje je teško. Mučimo se cijelo ljeto. Od 20. 7 upućivali smo apele“, ističe Knežević dodavši da nikada bolesnik ne bi trebao čekati krv, nego krv mora čekati bolesnika. Stajališta je stoga da oni koji mogu darovati krv ne bi trebali čekati pojedinačne apele.

„Mi imamo pacijente – male bebe, dječicu, majke. Kad god da se donira krv ona će otići bolesniku, ta ne koristimo je ni u kakve druge svrhe“, poručila je Knežević.

Ističe da je ovih dana stanje manje stresno, budući da je bilo odziva po pojedinačnim pozivima, te su imali i jedan veliki teren u Ljubuškom, pa se malo lakše diše. Kada su u pitanju nedostajuće krvne grupe to je 0, i pozitivna i negativna, nešto je prikupljeno A i B, a jedino čega dostatno ima je AB.

K.Perić/Hercegovina.info