Hercegovina: Ceste u rasulu – hoće li se stvari uskoro promijeniti?

Proći tim cestama, a da barem jedna rupa ne bude "vaša", pravo je vozačko umjeće. U to se svaki dan uvjere stotine vozača, kako domaćih, tako i stranih. Osim vozača, u to se uvjeravaju turisti i hodočasnici, koji dolaze u Međugorje, na Kravicu, u Etno selo i mnoga druga obližnja turistička mjesta.

Političko nerazumijevanje i loši pokušaji sanacije nakon svake veće kiše rezultiraju stvaranjem novih rupa i oštećenja ceste. Vjerojatno ste i vi bili svjedoci pokušajima saniranja rupa, gdje jedan radnik lopatom ispuni nastalu rupu u cesti, i onda tom istom lopatom zbija novi asfalt. Kvalitetu takvog saniranja rupa na cesti procijenite sami.

Međutim, zadnjih dana stekao se dojam da stvari polako idu naprijed. Načelnik općine Čitluk, Ivo Jerkić, pozvao je građane općine na javnu raspravu, a tema javne rasprave će biti Nacrt "Odluke o plaćanju naknade za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica u naseljim Međugorje, Bijakovići i Vionica", koja se ima održati u utorak, 12.02.2013.god. u maloj dvorani KIC-a Čitluk, sa početkom u 13 sati.

Kako neslužbeno saznajemo, početkom mjeseca ožujka ove godine, u Mjesnim zajednicama Međugorje, Bijakovići i Vionica počet će se naplaćivati vinjete za autobuse koji žele ući u navedena mjesta. Cijene bi se kretale od 25 KM pa sve do 100 KM, a svako kršenje navedene Odluke, tj. svaki autobus bez vinjete na cestama u tome području, biti će kažnjen novčanom kaznom od 5.000 KM.

Kontaktirao nas je predsjednik MZ Međugorje, Dragan Vasilj - Žigić, i od njega smo dobili slike koje prikazuju trenutno stanje parkirališta i prometnica, kojima svakodnevno prolaze autobusi s hodočasnicima. Možemo samo reći da Međugorje sigurno ne zaslužuje da se takva slika o njemu odnosi u svijet.

Na nekim slikama se nalazi i dionica ceste koja vodi od Miletine prema Križevcu, a koja spada u prometnu infrastrukturu općine Ljubuški. Zbog nepostojanja interesa, vlasti ljubuške općine nemaju namjeru sanirati ovu dionicu, a kamoli izgraditi novu cestu. Ostaje za vidjeti hoće li vlasti općine Čitluk pokazati interes za takvo nešto, pošto od te dionice ima puno više koristi nego općina Ljubuški.

Ako se u neko dogledno vrijeme uvede naplaćivanje vinjeta u ovim mjestima, ako sve uredno bude funkcioniralo, i ako se financijska sredstva od naplate vinjeta budu trošila za obnovu i razvoj cestovne infrastrukture, to će biti odlična stvar i za općinu, i za mjesne zajednice, i za lokalno stanovništvo, a na kraju krajeva i za turiste i hodočasnike. Ako se stvari ne budu odvijale onako kako bi trebale, neće nam preostati ništa drugo osim napraviti facebook stranicu pod nazivom "Klub obozavatelja rupa na cesti u općini Čitluk" , po uzoru na Klub obozavatelja rupa na cesti u Mostaru.

(citluk.net)