Hercegovački pohod na Kilimandžaro

planinari, planinarenje, HPD Prenj, Kilimandžaro, Kilimandžaro, planinari
Zajedno sa četvoricom svojih kolega iz Ljubuškog - Antom Tomićem, Markom Tomićem, Sandom Mišetić i Vjekoslavom Gašparom pokušat će pokoriti ovo geološko čudo prirode, te biti među rijetkim Hercegovcima koji su se uspjeli popeti na Uhuru Peak na 5895 metara nadmorske visine, piše vecernji.ba.

Početak planinarenja

Kako su nam kazali, već se nekoliko godina bave planinarenjem, a pohodili su i Alpe, tako da je sada red došao i na Kilimandžaro. Obojici je ovo najveća visina na kojoj su do sada bili te vjeruju kako su prvi Mostarci koji će to učiniti. Svatko bi ih upitao, ili bar neki: "Pa što vam to treba?", i ovaj dvojac se sigurno susreo s tim pitanjima, ali ih ona nisu pokolebala. Naše pitanje je zapravo bilo: Pa kako ste došli do toga? Josip nam je kazao kako se čitav život bavi sportom, te kako je igrao u Zrinjskom deset godina. - Kada sam prestao trenirati, jednostavno trebao mi je neki trening. Bila je škola planinarenja koju sam upisao 2009., kazao nam je Josip dodavši kako je onda krenulo sve jedno za drugim - položio je tečaj za planinare, nakon čega i tečaj za Gorsku službu. Kazali su nam kako su jedni od osnivača Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) koja na volonterskoj bazi djeluje već godinu dana. Tako su sudjelovali i u traganju za Antonijom Bilić iz Hrvatske te Franom Kvesićem iz Širokog Brijega.

- U prošloj godini smo vodili školu planinarenja. Na taj način smo se upoznali sa Ljubušacima koji će ići s nama. Oni su bili polaznici škole, a njihova je bila ideja o penjanju na Kilimandžaro, tako da smo se mi pridružili, kazao je Luka.

Slušajući ih, nama je samo kroz glavu prolazilo kako se pripremiti za takvo nešto?

- Najbolja je priprema svakodnevno planinarenje, kadgod se ima prilika. Svaki vikend idemo po našim lokalnim planinama. Radnim danima trčanje i vožnja bicikla, priča Luka. Prikazi snježnih vrhova na slikama zaista utjeraju led u kosti, ali oni kažu kako do sada nisu imali slučajeva promrzlosti.

Dozvola za penjanje

- Najniža temperatura na kojoj sam ja bio bila je - 30 Celzijevih stupnjeva, ali kako nije bilo vjetra nije bilo uopće hladno, govori Luka. Njihova ekspedicija započinje 17. siječnja kada lete iz Zagreba za Afriku, a uspon im počinje 19. siječnja. S njima će ići u Tanzaniju i Ivan Milić i Slobodan Tomić, koji idu u misiju don Velimira Tomića. Iako su u početku bili sumnjičavi, njihove ih obitelji podržavaju u njihovom pothvatu. Na svom usponu imat će vodiče, a kako nam kažu oni ih zapravo moraju unajmiti. - Takav je zakon da svatko mora imati dozvolu za penjanje koja stoji 900 dolara. Kako taj park čuva vojska ne može se prošvercati već se moraju unajmiti kuhari i vodiči, kazuju nam, dodavši kako je cijena ekspedicije 3000 eura po osobi, plus džeparac. Ovom prilikom su se stoga htjeli zahvaliti svima koji su im pomogli, a napose Kerametalu Ljubuški, Gradu Mostaru i Sportskom savezu, Drugom načinu i Inelu Mostar.