Zajednički objed cijelog sela dvanaestu godinu zaredom

Dragićina kod Gruda

I zaista, kako i danas prepričavaju, pomor stoke je prestao, a mještani su 1925. godine izgradili kapelicu u čast svetom Juri, koji je postao njihov zaštitnik. Ta priča prenosila se s koljena na koljeno i u svakom djetetu izazivala poštovanje prema tom svecu. Ni godinama kasnije, taj osjećaj nije nestao.

Tradicionalna proslava

Naime, već dvanaesti put zaredom u mjestu Dragićina, općina Grude, svečano se proslavlja dan njihova zaštitnika. Pripreme za taj veliki događaj u Dragićini traju danima prije, jer, po običaju, cijelo selo objeduje zajedno.

Žene iz sela kuhaju kolače, pripremaju hranu, muškarci pripremaju stolove, klupe, šatore... Djeca također svojim radom doprinose svečanosti. Jednostavno, cijelo mjesto radi zajedno kako bi na blagdan sv. Jure sve bilo spremno.

- Nakon svete mise okupimo se i zajedno jedemo. Tada se skupi oko 500 žitelja Dragićine, ali i njihovi prijatelji. Svako kućanstvo doprinese koliko može kako bi zajedno proslavili dan našeg zaštitnika. Ove godine, peklo se čak 35 janjaca kako bi hrane bilo dovoljno za sve jer proslava traje cijeli dan i večer. Domaći zbor Dragićina kao i ganga su nezaobilazni, ali i tamburaši ''5+1'' iz Čitluka, kaže za Večernji list Mario leko, predsjednik mjesne zajednice Dragićina, dodavši kako je najstarija mještanka Iva Leko rođena 1915. godine, a najmlađa, Karla Palac, nema još ni mjesec dana.

Sve više djece

- Ponosni smo što natalitet raste u našoj župi i što je svake godine sve više djece, kaže Mario Leko. Kako to i obično biva, oni mještani koji ne mogu doći na zajednički objed nisu zaboravljeni. Naime, njima se uvijek odnese u njihove domove. Jednostavno, mjesto Dragićina može se pohvaliti nečim što malo koje mjesto ima, a to je zajedništvo.

Izgradnja zvonika visokog 19,5 metara

Na incijativu fra Stanka Pavlovića Dragićani su ove godine krenuli u izgradnju zvonika visokog 19,5 metara i proširivanja crkve, odnosno oltara i kora.

- Toliko se djece rodilo i župa nam raste da smo jednostavno morali proširiti crkvu, kažu mještani. No, osim crkve, proširilu su cestu, a uskoro će biti dovršen i ostatak asvaltiranja. Također, ovih dana puštena je i rasvjeta duž Dragićine, a proširili su i parking na groblju.

- Sve ovo radimo kako bismo ostavili budućim generacijama, kažu mještani Dragićine, sela poznatog po složnosti piše današnji Večernji list.