FOTO  ANTE IZ GRUDA Maketama oživljava rodne kuće i polja duhana za one koji su odselili

Ante Leko
Antine makete

Mladi maketar Ante Leko je iz Gruda, a njegovi motivi su uglavnom stare tradicionalne kamene kuće sa tradicionalnim okućnicama.

Online magazin umomdvoristu.com donosi priču o mladiću koji se uz svoj hobi opušta i udaljava od uhodane svakodnevnice.

„Ljudima u prošlim vremenima je tako malo trebalo da bi bili sretni. Ako bi morao nekom uzrečicom opisat ono što me pokreće za izradu maketa to bi bile riječi moga djeda –„prije se sve stizalo i bilo je nekako sritnije i zadovoljnije“. Ako su oni mogli sve stizati u životu i opet biti sretni, zašto se ja ne bih mogao baviti nečime što volim i u čemu uživam", pita se Ante.

Svoju prvu maketu napravio na nagovor svog susjeda Ivana. „Moj mali susjed kao da je u meni vidio neki potencijal i potakao me na izradu moje prve makete, koju sam mu i poklonio“.

Od izrade svoj prve makete do danas, Ante se stalno usavršava i uvodi neke detalje u svoje makete. U dvorištu oko starih kamenih kuća, dominiraju polja sa duhanom. Motiv duhana je još od davnina karakterističan za Hercegovinu, ali i za cijeli grudski kraj. U oko upadaju detalji nanizanog duhana, ali i figurica magarca koji na svojim leđima nosi pune vreće duhana iz polja do mjesta gdje će se duhan nizati.

Izrada svake makete zahtjeva mnogo vremena, mnogo kreativnosti, strpljivosti i znanja. Ante makete izrađuje kombinirajući moderne i prirodne materijale. Siporeks i gips su moderni materijali koji dominiraju pri izradi makete. Prirodni kamen i drvo daju notu prirodnog u svaku maketu i daju im dašak Hercegovine. Figurice životinja, biljaka i ljudi, Ante kupuje u trgovinama i uklapa ih u svoje makete.

Što se tiče narudžbi, mladi maketar iz Gruda je zadovoljan. Kaže da ih uglavnom dobiva od osoba koje su vezane za Hercegovinu ili Dalmaciju, a koje su se odselile u svijet u potrazi za boljim životom. Maketama oživljava njihove rodne kuće, okružene životinjama i poljima duhana, baš kao što je to nekada bilo. Te makete im ispunjavaju srce i dušu te ih vraćaju u djetinjstvo.