Grude: Herceg-Bosna je osigurala suverenitet BiH

...i načelnici, predvođeni domaćinom Viktorom Marićem, na dostojanstven su način obilježili dan stvaranja temljene zajednice opstanka ove zemlje.

Jučer u 14 sati izaslanstvo općine Grude je položilo cvijeće na grob pokojnog načelnika Gruda Mate Šimunovića. Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata organizirala je sinoć paljenje svijeća ulicom Blage Zadre i na taj način iskazala počast svim žrtvama grada heroja Vukovara.

Prije svečane sjednice, zajedničko izaslanstvo HNS, HZ HB, ŽZH i općine Grude položilo je vijence na grob magistra Mate Bobana i na spomenik generala Blage Zadre, kao i na spomenik svim hrvatskim braniteljima. Nakon toga, nazočni su položili cvijeće na spomen ploču podignutu na hotelu Grude gdje je utemeljena HZ HB.

Svečanost obilježavanja Dvadesete obljetnice Hrvatske zajednice Herceg - Bosne, Dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana općine Grude, započela je Lijepom našom u izvedbi zbora Osnovne glazbene škole Grude.

Zatim je odana počast minutom šutnje svim poginulim hrvatskim braniteljima, svim umrlim utemeljiteljima HZ HB, kao i svim umrlima koji su na bilo koji način sudjelovali u borbi hrvatskog naroda u očuvanju njegove opstojnosti na ovim prostorima.

U ime domaćina ove svečanosti, načelnik općine Grude gospodin Viktor Marić, pozdravio je sve prisutne uz poruke sjećanja na predsjednika Matu Bobana i generala Blagu Zadru, što je izazvalo pljesak svih prisutnih. - Gruđani ne zaboravljaju svoje velikane, poručio je na kraju načelnik Marić. Osim načelnika Marića, prisutnima se obratio i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, gospodin Zdenko Ćosić, te predsjednik Udruge dragovoljaca HZ-HB-a Miro Kovač, te predsjednik Udruge Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, gospodin Vladimir Šoljić.

Jednoglasan zaključak svih prisutnih, bio je da se Dan Herceg - Bosne i ubuduće mora obilježavati, jer je upravo Herceg - Bosna, osigurala suverenitet Bosni i Hercegovini.

boboska.com