Granični prijelaz Bijača - put za BiH proizvode u EU

Na sjeveru BiH to će biti granični prijelaz Bosanska Gradiška, a na jugu Bijača. Moraju biti u potpunosti spremni do 1. srpnja kad Hrvatska postane i službeno članica EU, kako bi protok robe tekao bez problema. Kad je u pitanju Granični prijelaz Bijača, Uprava za neizravno oporezivanje je provela ponudu za izbor najpovoljnijeg ponuditelja izvođenja radova i očekuje se da se do 15. ožujka, po isteku žalbenih rokova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH, uvede na teren najpovoljniji izvođač na okončanoj proceduri izbora ponuda.
Novac za izgradnju prijelaza Bijača u iznosu od 4.042.535 KM osiguralo je Vijeće ministara BiH. Na taj će način spomenuti granični prijelaz biti spreman za početak funkcioniranja u trenutka kada Hrvatska postane članica EU, dok je za nastavak radova u drugoj fazi UIO BiH osigurala dodatnih 5,7 milijuna KM iz IPA fondova za 2011. godinu. Druga faza radova predviđena je nakon ulaska Hrvatske u EU i po njezinom završetku prijelaz Bijača trebao bi imati sve europske standarde. UIO BiH će, prema izjavama za neke medije, učiniti sve kako bi se granični prijelaz Bijača do 1. srpnja osposobio za početak nesmetanog funkcioniranja.

JP Autoceste FBiH je preuzelo obvezu izgradnje GP Bijača do razine objekata, nakon čega će Uprava za neizravno oporezivanje BiH izvršiti izgradnju, opremanje i stavljanje u funkciju ovog graničnog prijelaza. U Autocestama napominju kako su poduzeli sve aktivnosti kako bi do svibnja ove godine dovršila izgradnja graničnog prijelaza Bijača do razine objekata. JP Autoceste FBiH dovršava izgradnju poddionice Kravice - Bijača i u okviru te poddionice rade i GP Bijača.

 

Radio Ljubuški